Dünya Engelliler Günü tüm yurtta olduğu gibi Yozgat’ta da kutlandı.
KYK yurtlarında kalan öğrenciler engelliler için türkü söyleyip, çiğ köfte yoğurdu.Öğrenciler engellilere farklı bir gün yaşattı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen dünya engelliler günü Bakım ve Rehabilitasyon merkezinde gerçekleştirildi.
Programa da, Vali vekili Şükrü Çakır, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Neşeli, Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Hakkı Yurtlu, öğrenciler ve engelliler katıldı. Vali vekili Şükrü Çakır, engellilere sunulacak en iyi hizmeti sunduklarını söyledi.
Çakır, “Devletimizin engellilere büyük desteği ve bu alana verdiği önemle ciddi bir rahatlama, kamu oyunda memnuniyet oluşturulmuş durumda. Bir çok engellimiz kamu oyunda konuşabiliyor. Bir çok insanımız yetkili ve etkili noktalarda görev alabiliyorlar” dedi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Neşeli, toplumun yüzde 12’sinin engelli olarak yaşamını devam ettirdiğini söyledi. Neşeli, artık engellilerin evde saklanan, utanılan birisi olmadığını belirtti.
Toplumda herkesin bir gün engelli olabileceği bilincinin oluştuğunu dile getiren Abdullah Neşeli, “Bu noktada bir zihin dönüşümü yaşandı. Engelli bir çok çocuğumuz okullarda eğitimini alıyor, bakım merkezinde rehabilitasyon faaliyetleri devam ediyor” dedi.
Yerköy İlçesinde ilk özel bakım ve rehabilitasyon merkezinin açıldığını hatırlatan Abdullah Neşeli, “Önümüzdeki yıl ruhsal ve zihinsel engellilere yönelik Türkiye’nin önemli bakım merkezlerinden bir tanesi de açılacak. Şuanda inşaatı devam ediyor. 300 kişi kapasiteli olacak. Belki biraz daha üstüne çıkacağız” diye konuştu.
Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde kalan Özcan Sevindik, 3 yıldır Yozgat’ta ki bakım ve rehabilitasyon merkezinde kaldığını söyledi.
Sevindik, “20 yıl Avrupa da yaşamış birisiyim. Sonradan engelli oldum. Engelliler daha önceleri evlerine hapistiler. Dışarı çıkmıyorlardı. Hatta benim ailem benden utanırdı. İnanamazsınız, eşimle bir defa bile dışarıya yemeğe gidemezdik. Tüm yöneticilerimizden Allah razı olsun. Engelli olmadan bunları düşünemiyorduk. Engelli olduktan sonra büyük sorunlar yaşadık. Devletimiz iyi ki böyle yerler açmışta. Bizler buralarda yaşayabiliyoruz. Ben burada çok mutluyum. Buradaki herkes ailem gibi” dedi. Konuşmaların ardından Hamit Uzun kendi yazdığı şiirlerini okudu. Daha sonra protokol üyeleri engeliler ile birlikte pasta kesti.