""

Elbay: Fazla kilo kemik yapısına zarar veriyor « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 03:14

Elbay: Fazla kilo kemik yapısına zarar veriyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökhan Elbay, fiziksel aktivite yapmamanın kilo artışına neden olduğunu ve kemik yapısına zarar verdiğini söyledi.

Elbay: Fazla kilo kemik  yapısına zarar veriyor
Son Güncelleme :

30 Haziran 2017 - 7:00

Kilo artışlarının sadece dış görünüş kirliliğine sebep olmadığı, vücudun şekilli bir biçimde durmasını sağlayan kemikler için de büyük bir risk oluşturduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökhan Elbay, “Kemiklerimizin bir yük taşıma kapasitesi vardır. Eğer fazla kilo ile kemiklerimize yüklenirsek iskelet sistemimizde sorunlar yaşamaya başlarız. Fizik tedavi uzmanlarına göre özellikle orta yaşlardan sonra en çok görülen şikayetler kemik erimesi, bel ve diz ağrılarıdır.Örneğin 20 kilogram taşıdığımız zaman belirli bir süreden sonra yorulmaya ve dinlenmeye başlarız.Taşıdığımız yükü bırakma imkanına sahibiz. Fakat üzerimizdeki fazla kiloları nasıl bırakacağız?” dedi.
Fazla kilolardan ve kiloların sebep olduğu sorunlardan kurtulmak için diyetisyen tarafından düzenli beslenme programının oluşturulması gerektiğini vurgulayan Elbay, “Hangi besin grubunu gün içerisinde ne kadar tüketileceğinin iyi ayarlanması çok önemlidir. Aşırı kafein tüketiminden sakınılmalıdır. Çay, kahve ve kolalı içeceklerin kafein içeriği yüksektir. Bunların yerine süt, ayran, taze meyve suları gibi kafein içermeyen veya daha az kafein içeren besin öğesi içeriği yüksek içecekler tercih edilmelidir. Günde 1-2 fincan kahve içmenin kemik sağlığı açısından emniyet sınırları içinde olduğu, ancak daha fazla tüketilmemesi gerektiği unutulmamalıdır. Kemikleri dirençli kılacak besinler süt ve türevleri tercih edilmelidir. Kalsiyum ve D vitamini tüketimi arttırılmalıdır. Kalsiyumun yeterli alınması sadece kemik sağlığı için değil, vücuttaki diğer bazı fonksiyonların kas hareketleri, kalp atımı, normal kan pıhtılaşması gibi yerine getirilmesi açısından da önem taşır.
Kemik mineralizasyonu için gerekli olan magnezyum, çinko, bakır, manganez gibi diğer mineraller ve K vitamini yeterli miktarlarda tüketilmelidir. Aşırı tuz ve şeker tüketilmemelidir. Yemeğe ilave tuz eklenmemeli, tuzlu fıstık, fındık, cips, şarküteri ürünlerinden uzaklaşılmalıdır.” diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.