""

Elektrik Faturası… « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 15:32

Elektrik Faturası…

Elektrik Faturası…
Son Güncelleme :

26 Ocak 2022 - 17:04

Elektrik tüketiminde kullanım sisteminin değiştiğini, yeni isminin “kademeli sistem” olduğunu bilmeyen bir kimse kalmadığını düşünüyorum.

Son dört yılda elektriğe yapılan zam oranı yüzde 370’i geçmişti ki, 2022 yılına adım atmak üzereyken, rekor bir zam daha yapıldı! Bunun adına “zam değil, kademeli sistem” denildi.

Vatandaşın bu sistemi unutması, aklından çıkartması bundan sonra asla mümkün değil. Çünkü bu sistem vatandaşın hayatına öyle bir girdi ki, bilende, bilmeyen de bin pişman oldu.

* * * *

Bundan sonra 150 kilovata kadar yüzde 50 kademe, sonrasına ise Allah ne verdiyse! Zamdan önce 200 lira elektrik parası ödeyen bir vatandaşın kademeli faturası 349 liraya, 500 lira ödeyenin faturası 1021 liraya, 750 lira ödeyenin faturası 1584 liraya, 1000 lira ödeyenin faturası da 2 bin 143 liraya fırlayacak!

Kademeli sistem üzerinden elektrik tüketim bedellerini yansıtan tahakkuk bildirimleri eline ulaşmaya başlayan özellikle dar gelirli ve emekli vatandaşlar, deyim yerindeyse 380 volt elektriğe çarpılıyor.

Gazetede dün otururken, cep telefonuma gelen mesajları sırası ile kontrol ederken, Çamlıbel Elektrik Dağıtım şirketi tarafından gönderilen bildirim dikkatimi çekti!

* * * *

Değerli Müşterimiz’ diye başlayan mesajın devamında ….nolu hesabınıza ait 04.02.2022 son ödeme tarihli 1508.70 TL fatura düzenlenmiştir” bilgisi yer almaktaydı.

Bu mesajı okuyunca bir önceki ay ne kadar ödedik diye faturaya bakmak ihtiyacı duydum. Aralık ayında ödediğimiz fatura miktarı 768.50 TL. Biz bu rakamı dahi çok bulurken, bu ay gelen fatura tutarı katmerli olarak karşımıza çıktı!

Yozgat’ta 30 yıldır orta ölçekte işletmecilik yapan birisi olarak, belirtmem gerekir ki, tükettiğimiz elektrik miktarı kolay kolay değişmez, kış ayında olduğumuzu hesap ederek, söylüyorum.

* * *  *

Bu durumda hangi sektör olursa olsun maliyetlerin bu kadar artması karşısında gelir seviyesinin düştüğü de dikkate alındığında kim ne yaparsa yapsınlar vatandaşlar başta olmak üzere birçok esnaf bu faturaların altında kalır.

Türkiye’de iğneden ipliğe her türlü ihtiyaç maddeleri başta olmak üzere son 3 ayda yüzde yüzün üzerinde zam yapılmayan hiçbir şey kalmadı. Ancak bunların karşılığında asgari ücret zamları da dahil olmak üzere, işçiye, memura, emekliye verilen zamlar vatandaşın cebine girmeden tükendi.

Sonuç olarak en son yapılan düzenlemelerle gelir, gider dengesindeki bozulmalar daha da artmıştır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.