Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Emekliler maaşlarına zam bekliyor

Bu haberin fotoğrafı yok

Türkiye genelinde olduğu gibi Yozgat’ta da dayanılmaz boyuta ulaşan hayat pahalılığı karşısında emekliler başta olmak üzere sabit gelirlilerin maaşları gelen zamlar karşısında eridi, bitti.

Özellikle emekliler başta olmak üzere sabit gelirliler için Diyanet İşleri Başkanı dahi bir açıklamasında “Fitre ve zekâtlarınızı emeklilere verebilirsiniz” ifadesini kullanmış olması 17 milyon emeklinin halini ortaya koyan ve son zamanların en çok dikkat çeken açıklama olmuştu.
Enflasyonun üç ayda ortalama yüzde 10.06 oranında gerçekleşmesi ile emekli aylığı ve memur maaşı gibi asgari ücret de yüzde 10 oranında aşındı, satın alma gücü geriledi. Elektriğe yapılan yüzde 25 oranındaki zam ile milyonlarca dar ve sabit gelirlinin faturası kabaracak, dolaylı diğer tüketim madde fiyatları, bu doğrultuda artacak.
Yani iğneden ipliğe her şeye gelen ve olası zamlar en çok emekli, dul, yetim, esnaf ve çiftçi ile asgari ücretliyi vuruyor. Milyonlar, 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere aylık ve maaşlara yansıtılan düşük oranlı zamlarla az da olsa soluklanıyordu. Ancak, yağmur gibi yağan zamlardan ötürü aldıkları aylık artışı iki veya üç ayın ardından erirken, yine geçinebilmenin uğraşı devam ediyor.
Yılbaşından bu yana yapılan fahiş zamlarla, milyonlarca 14 bin 469 TL’ye hapsolan emeklinin ay sonunu getirmesi olanaksız hale geldi. Şimdi de konut giderlerinde önemli harcama kalemini oluşturan elektriğe 5 Nisan’dan geçerli yüzde 25 oranında zam yapıldı.

Bu artış beraberinde vatandaşın günlük yaşamında sık kullandığı ürünlere aynı oranda yansıyacak. BOTAŞ da sanayide kullanılan doğal gaz satış fiyatında ortalama yüzde 20, elektrik üretim santrallerinde ise yüzde 24 zamma gitti. Artışlar üretim maliyetlerini artıracağından fabrikalardan çıkan her ürün fiyatına zam olarak yansıyacak. Sonuçta milyonlarca dar gelirlinin cebinden daha çok para çıkacak, daha yoksullaşacak.
TÜİK’in TÜFE oranı ocak-şubat-mart dönemini kapsayan üç aylık süreçte, yüzde 10.06 oldu. Buna göre net 22 bin 104 TL tutarındaki asgari ücret, 19 bin  899 TL’ye geriledi. Düşük emekli aylıkları da aynı oranda düştü. Emekli, dul ve yetim yılın ikinci yarı yıl zammı için temmuz zammını iple çekmeye başladı.

10 milyona yakın asgari ücretli artış için 2026 yılı başını bekleyecek. Zira 2024 yılı aralık ayında yeni ücret, bir yıl geçerli net 22 bin 104 TL olarak saptanmıştı. İşçi kesiminin masayı terk ettiği son toplantıda asgari ücret, siyasi iktidar ve işverenlerin oyu ile yüzde 30 oranında artırılmıştı.

Türk-İş’in mart ayı araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin geçinebilmek için  en alt sınırı olan “açlık sınırı” 23 bin 615 TL’ye yükseldi. Yoksulluk sınırı da 76 bin 922 TL oldu. Açlık sınırı net 22 bin 104 TL olan asgari ücreti 1.511 TL farkla solladı. Zira ekonomik politikalarda olumlu yönde bir gelişme olmaması durumunda önümüzdeki aylarda bu fark daha da açılacak.

* İzinsiz yollara çıkıp, eylem yaptıkları gerekçesi ile trafik kurallarını ihlal etmelerinden dolayı 903 bin lira trafik cezası yiyen traktör sahibi çiftçiler?

* İklim Kanunu tasarısının yerli üreticiyi olumsuz yönde etkileyeceğini yaptığı açıklama ile gündeme taşıyan Siyasi Parti İl Başkanı?

* Elektrik ve Doğalgaz fiyatlarına yapılan zamlarla vatandaşının daha da zor günler yaşamaya mahkum edildiğini bir açıklama ile anlatan Siyasi Parti İl Başkanı?