""

Endüstriyel Kenevir eğitim projesi için imzalar atıldı « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 09:38

Endüstriyel Kenevir eğitim projesi için imzalar atıldı

Yozgat Bozok Üniversitesi ile Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında ‘KOP Bölgesinde Endüstriyel Kenevir Eğitim Projesi’ne ilişkin protokol imzalandı.

Endüstriyel Kenevir eğitim projesi için imzalar atıldı
Son Güncelleme :

10 Haziran 2021 - 16:06

Yozgat Bozok Üniversitesi ile Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında ‘KOP Bölgesinde Endüstriyel Kenevir Eğitim Projesi’ne ilişkin protokol imzalandı.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ ile KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin’in imzaladığı protokol ile Yozgat İl genelinde kenevir yetiştiriciliği konusunda teorik ve uygulamalı eğitim çalışmaları yürütülerek, kenevir üretimi yapan üreticilerin ve teknik personelin uygulamaya ilişkin bilgi ve beceri düzeylerinin artırılması hedefleniyor.
Proje kapsamında, il genelinde kenevir yetiştiriciliği yapan tüm üreticilerin ortak kullanımını sağlamak ve yörede kenevir yetiştiriciliğinin yeniden canlanmasını sağlayarak, üretimde kalite ve verimi artırmak amaçlanıyor. Ayrıca, Yozgat, Boğazlıyan ve Yerköy ilçelerinde ekolojik koşullarında seçilecek üreticilerin tarlalarında, kenevir çeşit ve popülasyonlarının yer alacağı 1’er adet adaptasyon denemesi kurulacak. Bu kapsamda 1 adet kenevir lif soyma makinesi ve kurutma ünitesi alınarak bu makineler Yozgat ili ve ilçelerinde kenevir yetiştiriciliği yapan tüm üreticilerin ortak kullanımını sağlamak amacıyla kullanılacak. Projenin toplam bütçesi 529 bin 500 TL olup 480 bin TL’si KOP İdaresi tarafından finanse edilecek.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, Yozgat Bozok Üniversitesi’nin “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi” kapsamında Endüstriyel Kenevirin bütün biyokütlesinin ekonomiye kazandırılması süreçlerini yürüten bir ihtisas üniversitesi olduğunu söyledi.
Üniversitede endüstriyel kenevir ile ilgili geleceğin akademisyenleri yetiştirilirken, bilimsel çalışmaların da beraberinde yürütüleceğini diğer taraftan da endüstriyel kenevirin ekonomiye kazandırılması noktasında bir kararlılık ortaya koyduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Karadağ, “İmzaladığımız bu proje, verilen destek ve elde etmiş olduğumuz ürünlerle sektör bizi görecek. Bu alanda faaliyet gösteren sektörler gelecek ve bölgeye yatırım yapacaklar. Dolayısıyla endüstriyel kenevirin bütün biokütlesinin ekonomiye kazandırılmasında Yozgat inşallah bir üs olacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a, Yozgat Valimiz Sayın Ziya Polat’a, KOP İdaresi Başkanı Sayın Mahmut Sami Şahin’e desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. İmzalanan protokol ilimize üniversitemize hayırlı olsun.” dedi.
KOP Başkanı Mahmut Sami Şahin de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın destekleri KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nin mali destek programı çerçevesinde Yozgat Bozok Üniversitesi’nin hazırlamış olduğu kenevir üretimi ile alakalı projesinin desteklemesi ile iyi bir başlangıç yapıldığını belirtti.
Şahin, Yozgat’ın tarım şehri olduğunu vurgulayarak, “Bir süredir Cumhurbaşkanımız Kenevir konusuna eğilmiş ve bu konuyu gündemimize taşımıştı. Kenevirin üretimi ile alakalı da YÖK tarafından Yozgat Bozok Üniversitesi İhtisas Üniversitesi ilan edilmişti. Biz de şehirlerimizin yerel dinamikleri ve potansiyellerinin ön plana çıkartılması anlamında özellikle üniversitelerimizin de öncülüğünde tarımla alakalı bu alandaki projeleri çok önemsiyoruz.” diye konuştu.
Kenevirin Türkiye’nin çok stratejik bir tarım bitkisi olduğunu dile getiren Şahin, “Kenevirin tekrar üretilmesine, yaygınlaştırılmasına katkı verecek olan bu proje bölgeye bir başlangıç oluşturacak. Tarım alanında kenevirin yeniden ekilebilmesi, hasat edilebilmesi ve endüstriyel alanda bir ürüne dönüştürülebilmesi anlamında üniversitemizin öncülük etmesi bu projeyi daha da başarılı kılacak. Bu projenin onaylanmasında Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank beye çok teşekkür ediyorum. İnşallah projemiz bölgemize için hayırlı olur.” ifadelerini kullandı.
(Cemil Mermertaş)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.