
Türkiye Kamu-Sen Yozgat Şube Başkanı Mahmut Kabayel, Enflasyon farkının maaşlara aylık olarak yansıtılması gerektiğini söyledi.
Kabayel, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Mart ayı enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre mart ayında mal ve hizmet fiyatlarına ortalama yüzde 5,46 zam geldi. Üç aylık enflasyon toplamda yüzde 22,8 oldu. Yıl başında memur ve emeklilerin maaşlarına 6 ay için yüzde 7,5 zam yapılmıştı. Üç ayda memur ve emekli maaşlarına yapılan zammın tam 3 katı enflasyon oluştu. Daha üçüncü ayda, 6 ay için yapılan maaş zammını 3 kat aşan ve yıllık verilmesi öngörülen zam oranını da 2’ye katlayan bir enflasyonla karşı karşıyayız. Memur ve emeklilerimizin bu şartlarda aylık geçimini sağlaması mümkün değildir. Geçen her an kamu çalışanlarının aleyhine işlemekte, maaşlar enflasyon karşısında hızla erimektedir.
Ocak-Mart arasında maaşlar resmi olarak yüzde 15,3 yani, 1044 TL erimiştir. Alım gücündeki bu azalma cebimize daha yüksek oranlarda yansımaktadır. Memurlarımız, çarşı pazar alışverişinde zorlanmaktadır. Ramazan ayında bulunduğumuz şu günlerde ailenin harcaması da normalin üzerinde artmaktadır. Gerek maaşlardaki erime gerekse 2022 yılının geri kalanında beklenen enflasyon dikkate alınarak kamu çalışanlarına tatminkâr ve gerekçi bir uygulamaya geçmemiz gerekmektedir. Bu nedenle ortaya çıkan erimeyi zamanında telafi etmek adına, mahsuplaşma için 6 ay beklenmeden, her ay ortaya çıkan farkın maaşlara yansıtılması ve üzerine refah payı ilave edilerek kamu çalışanlarının enflasyona ezdirilmeyeceği sözünün hayata geçirilmesi gerekmektedir.”
Alpaslan DEMİR