""

Engelleri, ilmek ilmek dokuyarak aşıyorlar « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 07:05

Engelleri, ilmek ilmek dokuyarak aşıyorlar

Yozgat Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu’nda eğitim gören hafif zihinsel engelli çocuklar, el sanatları atölyesindeki halı tezgahlarında kök boyası iplerle Yozgat’a özgü cicim halı ve kilim işliyor.

Engelleri, ilmek ilmek  dokuyarak aşıyorlar
Son Güncelleme :

14 Kasım 2017 - 7:00

Yozgat Halk Eğitim Merkezi Cicim Motifli Kilim Dokuma Kursu’nda aldıkları eğitimle, halı dokuma tezgahlarının başına geçen hafif zihinsel engelli çocuklar, kök boyası iplerle ilmek atıp desen çıkararak halı ve kilim dokuyorlar. Yozgat’ın kültürel mirasını halı ve kilime işleyen öğrenciler, 8 ay sonunda kursu tamamlayarak sertifikalarını alacaklar ve bu mesleği icra edebilecekler. Kursta halı ve kilim yaparak yaşama bağlılıkları ve hayat kaliteleri artan öğrencilerin aynı zamanda el ve beyin becerileri de gelişiyor.Yozgat Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu bünyesinde açılan ‘Cicim Motifli Kilim Dokuma Kursunun’ hafif düzeyli zihinsel engelliler için açılan bir kurs olduğunu belirten eğitmen Ayşe Durak, “Kursta öğrencilere eski yöremize ait cicim dokumayı günümüze uyarlayarak öğretiyorum. Toplamda 8 öğrencim var ve Yozgat yöresine ait cicim dokumayı kursumuzda öğreniyorlar. Kursta çocuklarımız beceri kazanıyorlar ve sosyal hayatta daha fazla yer alıyorlar. Benim çocuklarım özel çocuklar olduğu için dokuma kursunda el becerileri de gelişiyor. Hiperaktif öğrenciler içinde kurs iyi oluyor. Burada zaman geçiriyorlar ve mutlular” dedi.
8 ay sürecek dokuma kursunda öğrencilerin 512 saat staj alacağını vurgulayan Durak, “Öğrencilerimiz staj sonunda belgeleri verilip bu mesleği icra edebilecekler. Dokuma halı ve kilimlerimizle ilgili projeler hazırlanarak pazar bulunduğu takdirde de bu çocuklarımıza istihdam sağlanabilir ve çocuklarımız iş hayatına atılabilir. Çocuklar bu süreç içerisinde de hem para kazanacaklar hem de zamanlarını iyi değerlendirecekler ve meslek sahibi olacaklar” dedi.
Halı ve kilim dokumayı severek yaptığını söyleyen Mehmet Bilge Bozkurt isimli öğrenci, “Halı, kilim dokuyorum. Dokumacılık iyi, öğrendim. Bu işi severek yapıyorum, bir ay oldu. Herkese tavsiye ediyorum” diye konuştu.
Enes Hacıoğlu ise, “Halı, kilim dokuma öğreniyorum. Çanta yapacağım ve satışa sunacağım, para kazanacağım” şeklinde konuştu.
Murat Yavuz isimli öğrenci de, “Seviyorum halı dokumayı. Meslek öğreniyorum. Bir işim olacak mesleği öğrenince” ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.