""

Engelliler günü paneli düzenlendi « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 13:09

Engelliler günü paneli düzenlendi

Yozgat Bozok Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Engelli Öğrenciler Birimi tarafından engellilerin yaşadığı zorlukları tecrübe etme, yaşadığı zorluklara ilişkin onlarla empati kurma amacıyla 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinliği kapsamında panel düzenlendi.

Engelliler günü paneli düzenlendi
Son Güncelleme :

03 Aralık 2021 - 18:06

Yozgat Bozok Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Engelli Öğrenciler Birimi tarafından engellilerin yaşadığı zorlukları tecrübe etme, yaşadığı zorluklara ilişkin onlarla empati kurma amacıyla 3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinliği kapsamında panel düzenlendi.
Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen panele, Yozgat İdari Mahkemesi Başkanı Murat Ayrancı, Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Akın, Yozgat Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Neşeli, fakülte dekanları, daire başkanları, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Polat yaptı. Prof. Dr. Polat konuşmasında “Engelli vatandaşlarımızın da hayatın her alanına dâhil olmalarını desteklemek ve teşvik etmek, ihtiyaç duydukları hizmetleri en etkin ve hızlı bir şekilde yerine getirmek, onların sorunlarını öncelikli olarak çözmek ve tüm hizmet sunum mekanizmalarını buna uygun hâle getirmek, hayatlarını kolaylaştıracak her adımda yanlarında durmak, hepimizin önemli görevlerinden birisidir. Engelli olmak, hayatı yaşamak için bir engel değildir. Önemli olan vicdanlarımızın engelli olmamasıdır. Bu konuda üniversite olarak kararlı bir duruş sergileyerek gerekli hassasiyeti göstermekteyiz” dedi.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Karadağ’da üniversitelerinin her alanda olduğu gibi Engelsiz Üniversite olma noktasında da büyük mesafeler kat ettiğini belirterek şunları söyledi:
“Bu yıl YÖK tarafından Engelsiz Üniversite ödüllerinde üçüncülük ödülü Üniversitemize verildi. Yani biz engelin bedende değil de zihinde ve kafada olduğunu düşünen bir üniversiteyiz. Herhangi bir uzvumuzu doğuştan ya da sonradan kaybedebiliriz, engelli duruma düşebiliriz ama önemli olan insanın hayata tutunması ve yaşama sevincini kaybetmemesidir. Bu süreçte bizlere düşen en önemli görev de engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştıracak işler yapmaktır.
Dolayısıyla biz üniversite olarak bedensel engel anlamında bir süreci değerlendirmek ve yönetmek yerine tam tersi zihinlerdeki engellerin aşılması gerektiğini düşünmekteyiz. Yozgat Bozok üniversitesi akla irfana hitap eden kararlı ve azimle şekilde başarıya koşan bir üniversite olarak her engeli sevgiyle aşacak bir üslupla, fakatlara ve amalara sığınmadan engelli kardeşlerimiz için çalışıyor ve gayret ediyor. Bunu nasıl yapıyoruz? Üniversite olmanın gerekleri, ayrıcalıkları ve sorumluluklarını dikkate olarak yapıyoruz. Yani akademiyaya hitap ediyorsanız, fakatlarınız amalarınız olamaz. Eğer her bir fert, kafalarında fakatlar ve amalar ile dolaşıyorsa, bu fakat ve amalar kafalardaki, zihinlerdeki engellerin bir uzantısı ve sonucudur. Bundan dolayı eğer kafalardaki ve zihinlerdeki engel kalkarsa bedensel anlamda her neyimiz eksik olursa olsun engel tanımayan engelleri aşan üslupla hayata yön veririz. Ve hayata değer katarız. Bu tür etkinliklerin anlam ve değeri olsa da bu temel de bir bilinç oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Bu esasla panelin de bu maksada yönelik önemli bir vazife ifa edeceğini düşünüyorum. Dünya engelliler günü dolayısıyla düzenlenen bu panelde emeği geçen ve katkı sunan herkese teşekkür ediyor, yaşanabilir bir dünya için tüm engelli vatandaşlarımıza sağlıklı, huzurlu bir hayat diliyorum.”
Panelde Yozgat Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Neşeli “Engelli Bireylere Sunulan Hizmetler”, Yozgat Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Sosyal Hizmetler Uzmanı Sümeyra Erol “Engelli Bireylerin Hakları”, Milli Sporcu Rahmi Ersoy “Hayat Hikâyesi”, Dr. Öğretim Üyesi Ferhat Karakaya “Engelsiz Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi Örneği” başlıklarında sunumlarını gerçekleştirdi. Haber Merkezi
Program, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından “2021 Yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri”nde ‘Engelsiz Üniversite’ kategorisinde 5, ‘Mekânda Erişilebilirlik’ kategorisinde ise 3 bayrak alarak 114 Üniversite arasında 3’üncü olan üniversitemiz fakülte, yüksekokul ve myo’lara bayrak ve belgelerinin takdiminin ardından sona erdi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.