Fidan, hava kirliliğinin kaynaklarını şu üç ana başlık altında değerlendirdi: ısınmadan kaynaklanan hava kirliliği, motorlu taşıtlardan kaynaklanan kirlilik ve sanayiden kaynaklanan kirlilik.
Kirli havanın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden de bahseden Fidan, “Kirli hava, solunum yolu hastalıklarının artmasına neden olmaktadır. Örneğin, kurşun kanda ve idrarda birikerek sağlığı olumsuz yönde etkilerken, karbonmonoksit (CO) hemoglobinle birleşerek oksijen taşınmasını engeller. Kükürtdioksidin (SO2) ise üst solunum yollarında keskin, boğucu ve tahriş edici etkileri vardır,” dedi.
Dumanın akciğerlere zarar verdiğini belirten Fidan, kömür ve kalorifer yakma tekniklerine de dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Fidan, “Soba uygun yere kurulmalıdır, üstten tutuşturulmalıdır, ve asla yanmakta olan kömürün üzerine ilave kömür dökülmemelidir. Ayrıca, sobanın arkasına parlak ve ısıya dayanıklı yansıtıcı bir levha yerleştirilmesi odanın daha iyi ısınmasını sağlar,” dedi. Fidan, ideal yakma için sobanın baca deliğine yakın kurulması gerektiğini, alt ve üst hava alma kapaklarının doğru şekilde ayarlanması gerektiğini de vurguladı.
Dikkat edilmesi gereken tekniklerin yanı sıra, karbonmonoksit zehirlenmesi gibi tehlikelere karşı da uyarıda bulunan Fidan, “Uygunsuz bir yakma, daha fazla ısınma masrafı yapmanıza neden olurken, aynı zamanda hava kirliliğini artırır ve karbonmonoksit zehirlenmesine yol açabilir,” şeklinde konuştu.
Kalorifer sistemlerinin bakımının önemine de değinen Fidan, “Isınma sezonu başlamadan önce kalorifer sisteminin bakımı mutlaka yaptırılmalıdır. Yılda bir kez baca temizliği yapılmalı ve haftada en az iki kez alev-duman boruları temizlenmelidir. Kazan her zaman üstten yakılmalı ve uzman kişiler tarafından çalıştırılmalıdır” uyarısında bulundu. /Haber Merkezi
Fidan, hava kirliliği ve ısınma teknikleri hakkında uyardı
Yozgat Yaşanabilir Çevre Derneği Başkanı Ahmet Fidan, düşük hava sıcaklıklarının etkisini fazlasıyla hissettiğimiz bu günlerde, hava kirliliği, soba ve kalorifer yakma teknikleri ile karbonmonoksit zehirlenmesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
