""

Fuat Oktay Sahiplenmesi Diğerlerine Örnek Olmalı « Yeniufuk Gazetesi

8 Eylül 2024 - 03:10

Fuat Oktay Sahiplenmesi Diğerlerine Örnek Olmalı

Fuat Oktay Sahiplenmesi Diğerlerine Örnek Olmalı
Son Güncelleme :

22 Temmuz 2024 - 18:15

Bilindiği üzere ilimizde 30 yıldır tek bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunmaktadır.
Uzun yıllar boyunca ihmal edilmiş, iyi yönetilememiş süreçlerin kurbanı olarak gerçek bir sanayi bölgesi hüviyetini kazanamamış OSB’mizde son dönemlerde birazcık da olsa işler yoluna girmeye başlamıştır. En azından var olan gerçeklik kabullenilmiş, kendi akışında yoluna devam etmesi sağlanmıştır.
Yozgat’ın teşvikte 5. Bölgede olmasının avantajları ki; adı 5. Bölgedir, gerçek bir değerlendirmeye tabi tutulduğunda Yozgat’ta sanayiyi canlandıracak, Yozgat gerçeklikleri ile uyumlu gerçek bir teşvik sistemi değildir, anlatılamamış, anlatmak ve yatırımcı çekmek maksatlı ciddi ve planlı çalışmalar yapılmamıştır. Belki de yapılamamıştır! Çünkü, bu tanıtımı planlamak ve uygulamakla sorumlu kişi ve kuruluşlar sanayi kavramından uzaktırlar, Yozgat’ın sanayi alt yapısı oluşturacak kaynaklarını görmek ve buradan bir endüstri yaratmak konusunda yeterli vizyona sahip değillerdir.
Gelelim günümüze. Son birkaç yıldır çalışmaları yapılan 4 OSB’miz bulunmaktadır.
Birincisi Sorgun Tarıma Dayalı Hayvancılık İhtisas OSB,
İkincisi Bozok OSB,
Üçüncüsü Boğazlıyan Fuat Oktay OSB’dir,
Dördüncüsü Yerköy Tarıma Dayalı Jeotermal İhtisas OSB’dir.
Boğazlıyan Fuat Oktay İhtisas OSB ve Yerköy Tarıma Dayalı İhtisas OSB’de çalışmalar yapılmakta ve bu çalışmalara dair haberler gazetelere yansımaktadır.
Lakin, önceki valimizin 2022 yılında mutlaka fabrikaların faaliyete başlayacağı, 2022 yılı başı itibariyle tahsislerini yapacakları ve 6 ay içinde faaliyete başlamayan firmaların tahsislerinin iptal edilerek o yıl içerisinde üretime başlayacak firmaların yer almasının sağlanacağı ve 15 bin kişiye istihdam oluşturacağını ifade ettiği Bozok OSB’nin akıbeti! Bilinmemektedir.
Valinin kesin kararlılıkla üzerini çizdiği 2022 yılının üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen, bu OSB’de henüz bir fabrikanın faaliyetine başladığına şahit olamadık.
Sorgun Tarıma Dayalı Hayvancılık İhtisas OSB’nin kararı ve çalışmaları daha eskiye dayanmakla beraber bu OSB’nin önemine dair yazdığımız yazılara, hatırlatmalara rağmen gündemde kendisine yer bulamamakta, gelişme gösterememektedir. Bu OSB’ye dair sorduğumuz sorulara cevap bulamamaktayız.
Bir Yozgat klasiği olarak da; bu OSB’nin kendisini yakından ilgilendirdiği kişi ve kurumların da sessizliği ve talepkar olmamaları, Sorgun Tarıma Dayalı Hayvancılık İhtisas OSB’yi bir yılan hikayesine dönüştürmektedir.
Boğazlıyan Fuat Oktay OSB, ilçe yöneticileri, siyasetçileri, STK’ları ve işadamlarınca sahiplenilmenin getirdiği bir avantaja sahiptir ve bu avantajı ile diğer 3 OSB’den çok daha kısa sürede alt yapısını tamamlayıp, bölge ekonomisine ve insanına katkı yapacaktır.
Ancak, geriye kalan 3 OSB aynı şansa sahip değillerdir.
Bozok OSB, Yozgat ve Sorgun Sanayi ve Ticaret Odaları başta olmak üzere siyaset ve STK’larca yeterince sahiplenilmemiş, kaderi bürokrasinin elerine teslim edilmiştir.
Sorgun Tarıma Dayalı Hayvancılık OSB’de bilinmezlikler devam etmekle beraber bölgedeki hayvancılık yapanlar ve bu konudaki STK’lar gerekli ilgiyi ve sahiplenmeyi göstermemiş, ekonomisini direkt etkileyeceği Yozgat ve Sorgun’da hak ettiği kabulü görmemiştir.
Yerköy Tarıma Dayalı Jeotermal İhtisas OSB’den azıcık umudum var, ama azıcık.
Bu umut da henüz işin başında olmalarındandır.
Tanıdığımız, bildiğimiz ve bugüne kadar ki icraatlarını takip ettiğimiz bürokrasi, yerel yönetimler, STK’lar ve siyaset “aynası işidir kişinin, sözüne bakılmaz” misali bir PR (politcal relations-politika ile ilişkiler) bağlamında ele alacak, kısa vadede çok şey yapıyor görüntüsü ile günü kurtaracak, orta uzun vadede memleket faydasına gerçek bir OSB’yle buluşmamızı engelleyecektir.
Bu bağlamda yerel aktörler; belediyeler, Ticaret ve Sanayi Odaları, Hayvancılık Birlikleri konuyu gündemlerine almalı, bürokrasinin insiyatifinden şehrin sanayileşme ve gelişme vizyonunu kurtarmalı, birlikte planlamalar yapmalı, uygulama süreçlerini takip edip, aksamalar ve tıkanan noktalarda gerekli girişimlerde bulunarak, bir an önce bu dört OSB’nin Yozgat’a kazandırılmasında inisiyatif almalıdırlar.
Her zaman dediğimiz gibi, Yozgat’ın ve Yozgatlının kaderi bürokrasiye ve siyasete emanet edilemeyecek kadar önemli bir konudur.
Bozok OSB’de kurulacak Drone Fabrikası!nı hatırlarsanız, son cümlemin ne kadar anlamlı olduğunu anlayabilirsiniz!!!

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.