Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Fuat Oktay’ın dile getirdiği ve üzerinde epeyce kafa yorulmuş olduğu anlaşılan Yerelden Kalkınma Modeli, Yozgat gibi küçük ve küçülmeye devam eden iller için can simidi niteliğindedir.
Son 30 yıldır ülkemizdeki sanayileşmenin ve sosyolojideki değişimlerin getirdiği göç sorunu; bugün Türkiye’yi nüfusun ve paranın toplandığı, büyükşehirler modeline doğru itelemektedir.
Bu gidişat, büyükşehirlerde mimarisinden sosyal yapısına kadar taşınamaz bir yük ve sorunla büyükşehirlerin ve dolayısıyla devletin mücadele etmesini getirmekte, geri döndürülemeyen bu sürecin ağır maliyetleri ile yüzleştirmektedir.
Fuat Bey’in önerdiği “Yerelden Kalkınma Modeli”ni ben şöyle anlıyorum: Her ilin kendi yer altı ve yer üstü kaynakları, insan ve işgücü potansiyeli, sermaye birikimleri ve kurumlarının organizasyon yetenek ve tecrübeleri ile değerlendirerek, bu kaynakların atıl veya plansız uygulamalarla kısa dönemli ve lokal kazançların konusu olmaktan çıkarılarak, istihdam, katma değer, sanayi alt yapısı ve sektörel büyüklük getirecek şekilde planlanması ve değerlendirilerek şehrin ekonomisine olumlu katkı yapmasının sağlanmasıdır.
Örnekleyecek olursak sanırım çok daha net anlaşılacaktır: Yozgat 13 ilçesinde bulunan termal kaynakları itibariyle ciddi bir potansiyeli barındırmaktadır.
Bugüne kadar yapılan yatırımlar lokal yatırımlardır ve Yozgat’ın termal turizminde Türkiye’de öncü iller arasına girmesine katkısı olmamıştır.
Yerelden Kalkınma Modeli’nde ise şöyle yapılacaktır/yapılmalıdır:
Yozgat’ın 13 ilçesinde var olan termal kaynakların; kaynağı, yeri, sıcaklığı, mineral özelikleri vb tespit edilecektir.
Bu tespitlerden sonra; bu veriler ışığında termal kaynaklarımızın, hangi alanlarda kullanılabileceğine dair (sağlık turizmi, spor turizmi, konut ısınması, seracılık vb) raporlamalar oluşacaktır.
Bunun akabinde bu alanlarda ulusal ve uluslararası düzeyde konuların uzmanları ve yatırımcılar (sağlık turizminde özellik kuzey Avrupa ülkelerinden yatırımcı/ortak bulmak işten bile değildir), termal alanındaki yatırımlara finans, danışmanlık ve arge desteği sağlayabilecek bakanlıklar ve kuruluşlar tespit edilecek.
Ve Yozgat için uluslararası düzeyde bir termal kongresi düzenlenecektir.
Bu kongrede potansiyelimizi ve bu potansiyelin değerlendirildiğinde ortaya çıkacak değer artışını, doğru kişilerle, doğru bir dille, nokta atışı doğru kişilere anlattığımızda termal kaynaklar Yozgat’ın yerel Kalkınmasına katkı sunacaktır.
Bu örneği tarım ve hayvancılık, madenlerimiz, Çamlık ve diğer ormanlarımız, Kazankayamız, Karanlıkderemiz, spor turizmi …. için somut şekilde örneklemek mümkündür.
Yerelden Kalkınma Modelini böyle anlar ve tüm çalışmayı Fuat Bey’in yapmasını beklemek yerine bürokrasimiz, stk’larımız, yerel yönetimlerimiz ve siyasetimiz taşın altına elini koyarsa, bu fikri geliştirir, somutlaştırır ve sonuç alıcı taleplerle giderse sonuç almak olasıdır.
Sanayici gelecekse, Yozgatlı kendi memleketine katkı yapacaksa, Yozgat gelişecekse bunu temennilerle gerçekleştirmek imkansızdır.
Yozgat ve Yozgatlının huzurlu, güvenli ve müreffeh geleceği için birazcık çalışmaya yorulmaya ne dersiniz…