""

Geçen haftanın haber derlemesi… « Yeniufuk Gazetesi

28 Mart 2024 - 15:07

Geçen haftanın haber derlemesi…

Geçen haftanın haber derlemesi…
Son Güncelleme :

03 Mayıs 2021 - 17:44

Bir yıldan beri sıkıntıların katmerleşerek, devam ettiği süreçte esnaf halk deyimi ile can çekişirken, geçtiğimiz haftaya baktığımızda hayra yormayacağımız dikkat çeken bir hareketlilik vardı…

Adı her ne kadar “tam kapanma” olsa da; sokaklar kısmen boş kaldı. Kafası esen kendini yine sokağa saldı…

Kimisi bakkal alışverişini, kimisi ufak tefek ihtiyaçları bahane etti…

Bu durum karşısında daha ciddi tedbir almakla mükellef olan Emniyet Güçleri bu sefer yukarıdan gelen talimatla işi daha da sıkı tuttu…

Daha evvelden sadece saat kulesi ve merkeze yakın yerlerde yapılan denetimler katbekat artırıldı…

Emniyet Güçleri mahalle aralarına dahi ekip çıkardı, suiistimalleri en aza indirmek için gerekli tedbirler aldı, vatandaşlar kırmadan, dökmeden ve üzmeden uyarıldı…

* * * *

Bu “tam kapanma” mevzusu genel ve yerel ölçekli yorumlara baktığımızda çok su götürecek bir durum söz konusudur. Çünkü adı her ne kadar “tam kapanma” olsa da; kamu kurumları kısmen de olsa açık…

Bankalar başta olmak üzere birçok yer açık…

Fakat yine küçük esnaf kapalı, kepenk indirmek zorunda kalan esnaf borcunu nasıl ödeyeceğini kara kara düşünmeye devam ediyor.

Halbuki birçok esnaf yaklaşan bayram öncesi borç/harç yaparak mal stok etti. Bayramda satarım, borçlarımı öderim düşüncesiyle maalesef esnafın bu düşüncesi suya düştü…

* * * *

Pandemi de en çok başvurduğumuz yerlerin başında hastaneler gelmektedir. Son 4 yılda 3 milyon 500 bin hastaya hizmet veren Yozgat Şehir Hastanesi, geçen hafta artan pandemi vakalarına karşı teyakkuzda kalamaya devam ediyor. Yozgat Şehir Hastanesi yönetimi, pandemi kurul toplantılarına ara vermeden devam etti.

Hastane Başhekimi Dr. Mustafa Kozan başkanlığında toplanan kurul üyeleri, Yozgat’ta salgınla ilgili yapılan çalışmalar ve ortaya konan mücadeleler bir kez daha gözden geçirildi.

* * * *

Korona virüs salgını ile mücadele kapsamında ülke genelinde uygulanan tam kapanma sürecinde sokak hayvanlarının mağdur olmaması için çeşitli önlemler alındı.

Doğada yiyecek bulmakta güçlük çeken sokak hayvanlarının durumuna kayıtsız kalmayan Yozgat Emniyet Müdürlüğü Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği Ekipleri, gönüllü hayvan dostları ve diğer resmi kurum görevlileri “Sahipsiz, sessiz can dostlarımız, sokak hayvanların yanındayız” sloganıyla hareket ederek tam kapanma sürecinde sokak hayvanlarının beslenmesini sağladı.

* * * *

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir müjde verdi: Esnafa verilen kira desteğinin süresinin 1 ay uzatıldığını belirten Erdoğan, memur maaşlarının da 10 Mayıs’ta hesaplara yatacağını söyledi. Küçük işletmelere faizsiz kerdi müjdesi de veren Erdoğan “KOSGEB vasıtasıyla toplamda 5 milyar lira bütçeli yeni bir destek programı başlatıyoruz. Salgın sebebiyle gelir kaybına uğramış veya nakit akışı bozulmuş, istihdamını koruyan imalat sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmeler ile teknoloji alanında faaliyet gösteren filiz şirketler bu desteğe başvurabilecek. Mikro işletmeler 30 bin, küçük işletmeler 75 bin liraya kadar 3 yıl geri ödemesiz, tamamı faizsiz olacak şekilde bu destekten faydalanacak.
Şartları taşıyan mikro veya küçük işletmeler, 3 Mayıs Pazartesi’den itibaren e-Devlet üzerinden KOSGEB aracılığıyla başvurularını yapabilir.
TESKOMB ve Halkbank aracılığıyla esnafa kullandırılan kredilerin taksit ödemelerini 1 Temmuz 2021’e kadar ertelendi. Esnaflara verilen aylık 1000 lira nakdi destek ile 750 lira ve 500 lira arasındaki kira desteğinin süresi bir ay daha uzatıldı. İhtiyaç sahibi ailelere hane başı verilen 1000 liralık nakdi yardımı 1100 liraya çıkartıldı ve yeniden başlıyor.
“TESKOMB kefaletiyle taksit ödemesi yapamayın 240 bin kişinin 1 milyar lira tutarındaki borcu daha sonra tahsil edilmek üzere TESKOMB tarafından bankaya ödendi’ diyen Erdoğan “Çek ve senetlerle ilgili başka bir düzenleme de Meclis’te gerçekleştiriyor. İş sözleşmelerinin fesih yasağı 30 Haziran’a kadar uzatılmıştır” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.