""

Gübre ve girdi maliyetleri düşürülmelidir « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 12:12

Gübre ve girdi maliyetleri düşürülmelidir

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Akdağmadeni Ziraat Odası Başkanı Eyüp Elmalı, Yozgat’ın tarım ve hayvancılık açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, gübre ve mazot başta olmak üzere girdi maliyetlerinin acilen düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Gübre ve girdi maliyetleri  düşürülmelidir
Son Güncelleme :

12 Ocak 2022 - 18:32

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Akdağmadeni Ziraat Odası Başkanı Eyüp Elmalı, Yozgat’ın tarım ve hayvancılık açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, gübre ve mazot başta olmak üzere girdi maliyetlerinin acilen düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yozgat İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Akdağmadeni Ziraat Odası Başkanı Eyüp Elmalı, Başkanlığında Yozgat Ziraat Odası Başkanlığında yapıldı.
Başkan Elmalı, burada yaptığı konuşmada tarım ve hayvan girdilerindeki artışın çiftçiyi zor durumda bıraktığını söyledi.
Elmalı, “Çiftçimiz 70 kuruşa mal ettiği soğanı 40 kuruşa satamıyor. Bölgemizde Çorum, Alaca, Aydıncık ve Şefaatli’de 240-250- bin ton soğan çiftçimizin elinde kaldı. Biz Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak genel başkanımızla birlikte Tarım ve Orman Bakanlığımıza ilettik. Çiftçinin elinde kalan soğan depolarda çürümeye terk edildi. Bunun TMO marifetiyle çiftçilerin elinden alınmasını talep ediyoruz.” dedi.
GİRDİ MALİYETLERİ MAKUL SEVİYEYE ÇEKİLMELİ
Özellikle gübre ve mazot başta olmak üzere girdi maliyetlerinin makul seviyeye çekilmesini beklediklerine dikkat çeken Elmalı, “Çiftçi gübre atmazsa verim yüzde 50 düşürür. Gübre atmayınca rekolte düşecek, kuraklıktan dolayı zaten rekolte düşüyor. Gübre atılmazsa müthiş bir verim kaybı olacak. Özellikle buğday da pandemi sürecinde Rusya, para vermemize rağmen bize buğday vermedi. Paramız olsa bile dışarıdan buğday alamıyoruz. Onun için öz kaynaklara dönmemiz gerekiyor. Çiftçimizin desteklenmesi gerekiyor. Verilen destekler var ama yeterli görmüyoruz. Özellikle gübre diğer girdi maliyetlerinin makul seviyelere çekilmesini istiyoruz.”dedi.
KURAKLIK DEVAM EDİYOR
Geçen yıl kuraklık sebebiyle çiftçinin büyük oranlara ürün kaybı yaşadığını söyleyen Başkan Elmalı, geçen ekim döneminde mevsimin kurak geçtiğini, bu yıl da kuraklığın devam ettiğini kaydetti.
Başkan Elmalı, “İlimizde 183 milyon kuraklık desteği çiftçimizin hesabına yattı. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Bu bize bir can suyu oldu. Şimdi çiftçimizin tek beklentisi yaklaşan gübre atımı öncesi gübre ve mazot gibi girdi maliyetlerinin makul bir seviyeye çekilmesidir. Bizler ilgili devlet büyüklerimizle yaptığımız görüşmeler neticesinde bu fiyatların belirli bir oranda indirim yapılacağı inancı taşıyoruz. İnşallah Mart ayında çiftçimizin tarlasına atacağı gübrede beklentimiz oranında indirim yapılarak çiftçimiz tarlasının gübresini atacaktır.” diye konuştu.
Başkan Elmalı, hayvan yem girdi maliyetlerine de değinerek, hayvan girdilerinde başta yem fiyatları olmak üzere tarımdaki beklentinin hayvancılıkta da yapılması gerektiğini ifade etti.
Toplantıya; Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Yerköy Ziraat Odası Başkanı Cahit Metin, Şefaatli Ziraat Odası Başkanı Adnan Erdoğmuş ve diğer ilçe ziraat odası başkanları katıldı.
Ferhat ÖZER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.