""

HAMAM KÜLTÜRÜ, KAPLICA TURİZMİ VE YOZGAT… « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 17:45

HAMAM KÜLTÜRÜ, KAPLICA TURİZMİ VE YOZGAT…

HAMAM KÜLTÜRÜ, KAPLICA TURİZMİ VE YOZGAT…
Son Güncelleme :

07 Eylül 2017 - 9:28

Yozgat’ta bugün bir tane hamam kalmış olabilir…

Fakat bir zamanlar birden fazla hamam olduğunu unutmamak gerekir…

Yozgat’ta birçok şeyde olduğu gibi kaybolan bazı değerlere hamamlarda dahil olduğunu belirtmeden geçmek olmazdı.

Bugün halen hizmet veren Çarşı Hamamı,

Yanan Hamam,

Aynalı Hamam,

Yılmaz Hamamı,

Paşanın Hamam.

Merkezle birlikte ilçelerimde aynı kaderi yaşadı. Sorgun, Sarıkaya, Boğazlıyan, Yerköy, Saraykent, Akdağmadeni hamam kültürünün en yaygın olduğu yerleşim bölgelerimizdi.

Bayram dönüşü böyle bir konu nereden çıktı diye düşünebilirsiniz; Bu konu aslında yeni bir konu olmadığı hepimizce malum ama kaplıca turizmine geçebilmemiz için bu konunun üzerinde bundan sonra fazlaca durulması gerektiğini düşünüyorum.

Çünkü gelişmenin, kalkınmanın ve güçlü ekonominin en önemli anahtarı turizmdir. Turizm denince ilk akla gelen sağlık turizmidir. Bu yüzden biraz önce isimlerini saydığım İlçelerimiz öteden beri kaplıcaları hamam gibi görmekten ya da böyle kullanmaktan artık vazgeçmek durumunda. Bilgimizi, bildiklerimizi ve yeteneğimizi yıllarca heba ettik, hiç olmazsa bundan böyle faydalı yönde kullanmak önceliklerimiz arasında olmalıdır.

Dolayısıyla sağlık turizmini Yozgat’ta yayın bir hale getirmenin en önemli ayaklarını oluşturan yer altı zengin kaynaklarımızı kaplıcalara dönüştürüp, kültürel zenginliğimizi bu yöne taşıyarak, yeni ve modern tesisler yaparak, kaplıca turizmine geçmek durumundayız.

Bu konuda Yerköy’de kaplıca turizmine yönelik şimdiye kadar bir adım atılmamış olmasından dolayı Sorgun, Sarıkaya ve Boğazlıyan ilçelerimizi daha avantajlı görüyorum. Sorgun’da bazı kaplıca tesislerinde düzenleme ve restorasyon çalışmalarından dolayı yapılan yenilenmeler geleceğe umutları taşıyor olsa da, bu çalışmaların bundan sonra daha hızlı adımlarla sürdürülmesi ve diğer ilçelerimizde de devamının sağlanması gerekiyor.

Bu işlerin başta imkanı olan yerli yatırımcılarla yapılması hem ilçenin ekonomisine katkı sunacaktır, hem de yerli yatırımcılara değer verildiğini, sahip çıkıldığının bir kanıtı olacaktır. Çünkü böyle bir davranışa da Yozgat’ın acilen ihtiyacı vardır.

Hadi bir soru ile sohbete son verelim; Kaplıca turizmi nerelerde yapılır?  Bu soruyu değişik şekillerde hepimizin yakından tanıdığı Google amcaya sordum. Gerçek şu ki cevaplarda arasında maalesef karşıma çıkan İl’ler arasında Yozgat’a rastlayamadım.

Bu konuda Yozgat’ın artık bir şeyler yapması gerekiyor, değerlerimizi bir taraftan ön plana taşırken, bir taraftan da kendi yatırımcısına sahip çıkarak, yapılacak tesislerle kaplıca turizmin burada da yapıldığını anlatmak durumundayız.

 

  • Bayram süresince seçim bölgelerini tek tek gezerek, çeşitli etkinliklere katılırken, Bakanın yanından ayrılmayan Bürokrat!
  • Yozgat’ta partisini seçimlere hazırlamakla görevlendirilmense karşın kendisinden beklenen kararlılığı göstermekte çekimserliği ile dikkat çeken Başkan!
  • Protokol bayramlaşmalarında hemen her karede yer almak için hayli çaba gösterirken, yaptığı hatanın farkında olmayan Siyasetçi!

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.