Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hangisi doğru?

Bu haberin fotoğrafı yok

Şubat ayı enflasyonu kiminde az çıktı, kiminde çok çıktı. Doğusu nedir? Bu soruya cevap bulmaya çalışmadan önce Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan aylık yüzde 2.27, yıllık yüzde 39.05 oranına göre, şu hatırlatma ile devam edelim.
Ocakta aylıklarında yüzde 15.75 ve yüzde 11.54 oranında artış olan SSK ve Bağ-Kur emeklisi ile memur emeklisine temmuzda da düşük zam görünüyor.
Bunun nedeni TUİK tarafından açıklanan, yukarı da verdiğim rakamlardan kaynaklanmaktadır.
Peki bir de diğer iki araştırma sonuçlarına bakalım; ENAG verilerinde enflasyon şubatta yüzde 3.37, yıllık yüzde 79.51, İTO’ya göre yüzde 3.19, yıllık enflasyon yüzde 45.35 oldu.
Dolayısı ile gerçek enflasyona baktığımızda durum nedir. Doğru rakamları vermek için ortaya soyut olmayan somut bir veri koymak için doğru yere bakıp, doğru veriler üzerinden doğru rakamları ortaya koymak lazım.
Yani TÜİK’in duyurduğu enflasyon, yine çarşı ve pazar fiyatlarının oldukça altında kaldı. Dar ve sabit gelirli kitlenin harcamaları ile TÜİK rakamları arasında dağlar kadar fark var. Açıkladığı düşük verilerden ötürü birçok kesimin tepkisini çeken, toplumun önemli kesiminde güvenilmeyen bir durumla karşı karşıya kalması oldukça manidardır.
Zira ocak ve temmuzda SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına TÜİK’in 6 aylık TÜFE verisi doğrultusunda zam yapılıyor. Toplu sözleşme artışı alan memur ve memur emeklisi de ayrıca 6 ayda bir oluşan enflasyon farkı ediniyor.
TÜİK verilerine göre ocakta yüzde 5.03, şubatta yüzde 2.27 olmak üzere iki ayda TÜFE oranı kümülatif yüzde 7.42 oldu. SSK ve Bağ-Kur emekli, dul ve yetimi şimdiden yüzde 7.42 oranında zamma hak kazandı. Mart, nisan, mayıs ve haziran TÜFE oranı ile aylıklarda yapılacak artış belli olacak. Gariban kitlenin yılın ikinci yarısında ne kadar zam alacağı 3 Temmuz Perşembe günü açıklanacak haziran TÜFE verisi ile netleşecek.
Kalan dört ayda TÜFE oranının düşük çıkma olasılığı dikkate alındığında, milyonlarca gariban kitleye ocakta olduğu gibi temmuzda da yüzde 15’e yakın zam söz konusu. Eğer gönenç payı verilmez veya aylıklarda iyileştirme yapılmazsa SSK ve Bağ-Kur emeklisi yine yetersiz zamla karşı karşıya kalacak, bir kez daha şoke olacak.
Ocakta maaş ve aylıklarına yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı yansıtılan 6.5 milyon dolayında memur ile emekli memur iki ayda yüzde 1.42 oranında enflasyon farkı edindi. Kalan dört ayın sonunda oluşan enflasyon farkı artacak. Ancak farkın bu kitleyi hoşnut etmeyeceği belli. 6.5 milyon dolayındaki memur ve emekli memura temmuzda ayrıca yüzde 5 oranında toplu sözleşme zammı verilecek.
Aylık ve maaşlara 6 ayda bir yansıtılan TÜFE zammı ile toplu sözleşme zammının yetersiz olduğu satın alma gücündeki hızlı erime ile ortaya çıkıyor. Göreceli iyileştirme yapılmadan veya seyyanen zam verilmeden mevcut aylık ve maaşlar milyonlarca dar ve sabit gelirlinin tüm gereksinimlerini karşılamıyor. Yüzlerinin gülebilmesi için ellerine geçen paranın insan onuruna yakışır düzeye çekilmesi kaçınılmaz…

Reklamı Geç