""

HEDEF ELBETTE BÜYÜK OLMALI AMA… « Yeniufuk Gazetesi

27 Kasım 2024 - 20:44

HEDEF ELBETTE BÜYÜK OLMALI AMA…

HEDEF ELBETTE BÜYÜK OLMALI AMA…
Son Güncelleme :

22 Mart 2017 - 7:00

Yozgat’ın gelişmesini hızlandıracak elbette bir takım değerleri vardır…

Bunların başında ilk akla gelen yer altı zengin kaynaklardır.

Burada birkaç hatırlatmada bulunacak olursak, Yozgat’ın birden fazla yeraltı zengin kaynaklarından bahsetmek mümkündür.

Sorgun’dan çıkıp, ülkenin dört bir tarafına karayolu ile dağıtımı yapılan Kömür Madenini unutmamak gerekir.

Yine Çayıralan ve kısmen Boğazlıyan bölgesindeki mermer yatakları da ekonomiye katkı sunacak ve istihdamı artıracak değerler olarak sayılabilir.

Ayrıca Sarıkaya, Saraykent, Akdağmadeni, Yerköy gibi ilk akla gelen İlçelerimizdeki Jeotermal sıcak su kaynakları Turizmin gelişmesini sağlayan değerlerimizdir.

Bu alanda Yozgat’ın hedefi elbette büyük olmasına karşı değilim. Ancak sorun şu ki, bu konuda İlle alakalı eldeki bilgiler ve imkanlar çok büyük hayallere kapılmayı gerektirmiyor.

Bildiğim ve hatırladığım kadarıyla Jeotermal kaynaklar üzerine bu konuda ilk sayılabilecek inceleme dönemin Valisi Gökhan Sözer Beyin zamanında yapılmıştı.

MTA’nın yanında özel bir firma yetkililerinin gelerek bütün bölgede yaptığı inceleme daha sonra bir rapor haline getirilmişti.

Söz konusu rapordaki teknik bilgileri tekrar buradan vermeyeceğim ama özetle söylemek gerekirse Yozgat İl sınırları içinde bulunan Jeotermal kaynakların Afyonkarahisar veya Kütahya’daki gibi çok fazla olduğunu söyleyemeyiz.

Bu konunun tekrar açılmasına vesile sebep, Yozgat İl Özel İdaresinin daveti üzerine geçenlerde Yozgat’a gelerek incelemeler yapan Afyon Jeotermal Elektrik Üretim A.Ş. (AFJET) Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, jeotermal kaynakları açısından oldukça zengin bir potansiyele sahip olan Yozgat’ta jeotermal kaynakların tek elden su dağıtımı ile daha etkin ve verimli kullanılacağı yönündeki açıklamalar oldu.

Konu ile ilgili açıklama kısa şöyle: Yozgat İl Özel idaresinin daveti üzerine Sarıkaya ve Sorgun ilçelerinde bulunan jeotermal sahalarında incelemelerde bulunan Dr. Yusuf Ulutürk ve proje ekibi, ilk olarak Sarıkaya ilçesinde bulunan tarihi Roma Hamamı ve ilçedeki jeotermal kaynakları ile termal su kullanan tesisleri inceledi.
Sarıkaya ilçesindeki jeotermal kaynakların teknik analizini yapan Dr. Yusuf Ulutürk, “Söz konusu kaplıca alanı, Bakanlar Kurulu Kararıyla turizm merkezi ilan edilmiş ve imar planı hazırlanarak yatırımcıların ilgisine sunulmuştur. Sarıkaya ilçesi 600 yatak kapasitesiyle Yozgat ilinin en çok yatak kapasitesine sahip ilçedir.
Bundan dolayı bu ilçemizdeki jeotermal kaynağın daha etkin ve verimli kullanılması için yeniden projelendirilerek tek elden su dağıtımı projesi yapılacaktır. Bu proje ile daha fazla su tasarrufu yapılarak, israfın önüne geçilecek ve yeni yapılacak termal tesislerin önü açılacağını” belirtti.
Sorgun’da tesis ve jeotermal sahalarında gerçekleştirdiği incelemeler hakkında da bilgi veren Ulutürk, “Bu ilçemizde konut ısıtma, seracılık ve termal turizm de kullanılan jeotermal akışkanın yeni yapılacak dağıtım hattı ile bu doğal kaynağın yenilenebilir ve sürdürülebilir olması hedeflenmektedir” dedi.

Son söz olarak Yozgat’ın imkanları bellidir. Gereksiz yere hayale zaman kaybından başka bir şey sağlamaz Zira mevcut imkanlar bundan fazla yatırımı kaldıracak kadar olmadığı hepimizce bilinen bir gerçektir.

 

  • Sağlık alanında kanuni yönden yapılan yeni düzenleme hakkında vatandaşları doğru şekilde bilgilendiren İşletme sahibi!
  • Göreve başlamasının üzerinden 3 ay geçtiğini hatırlatan ve kurumları yeni yeni tanımağa başladığını söyleyen Bürokrat!
  • Yaklaşan referandum öncesinde tavandaki gibi tabanda da bir araya gelerek istişarede bulunan Başkanlar!

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.