""

Her Ay Bir Fuar Düzenlenecekti, Ne oldu? « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 06:38

Her Ay Bir Fuar Düzenlenecekti, Ne oldu?

Her Ay Bir Fuar Düzenlenecekti, Ne oldu?
Son Güncelleme :

27 Ekim 2021 - 18:23

Ülkemizin dört bir köşesinde, ürün ve teknoloji tanıtımı yapmak, tüketicilere fiyat avantajı sağlamak ve üreticilere yeni pazarlar kazandırmak amaçlı olarak düzenlenen fuarlardan bilgi sahibiyiz.

Fuarcılık sektöründe son yıllarda oldukça önemli gelişmeler yaşandığını, ülkemizin de bu konuda epey yol aldığını söylemek mümkündür.

Fakat Yozgat başka alanlarda olduğu gibi bu konuda da gelişmeleri uzaktan takip eden bir gerileme yaşamaktadır. Hâlbuki Yozgat’ta geçmiş yıllara baktığımızda tam profesyonel olmasa da amatörün üzerinde bir fuarcılığın olduğu bilinmektedir.

Yozgat’ta fuarcılığın amatörlükten çıkartılıp, profesyonel şekilde yapılması için Valilik, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere STK’ların katılım ve destekleri ile çalışmalar yapılmıştı. Hatta Valilik, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklığında Kent Park bölgesinde kapalı ve açık olmak üzere 10 dönüm bir alanda Fuar Binası tesis edildi.

Bir dönem her yıl olmak üzere farklı sektörlerin bir araya gelmesiyle düzenlenen fuarlar yapıldı.

Buradaki amaç Yozgat’ın gelişmesine ve kalkınmasına katkı sunmakla birlikte sektörler arasında işbirliğinin gelişmesi, şehirdeki imalatçıların ürünlerinin tanıtılması ve fuar üzerinden bir ekonomik hareketlilik sağlanması idi.

Yozgat’a has Sürmeli Festivali ile aynı tarihlerde yapılan fuar, geleneksellik kazanacakken; bir anda her şey başa döndü.

Yıl içerisinde birkaç fuara ev sahipliği yapsın diye yapılan fuar binası bugün atıl bırakıldı, kaderine terk edildi. Önce fuarcılığın ne demek olduğundan habersiz siyaset ve bürokrasi kurumunun fuarın kapalı alanının bir kısmını çağrı merkezine tahsis etmesi, belediyenin fuar alanı etrafındaki genişlemeye müsait alanın başkaca amaçlar için kullanıma açması ardından ilçelerde de fuar yapılmaya kalkılması bu atıllıkta etkendir.

Bunun sonucunda da ağırlıkla il dışından gelen üreticilerin ve traktör bayilerinin yoğunlukla satış yaptığı, il ve ilçe ekonomisine direkt katkı sunmayan bir etkinlik söz konusu.

Oysa Fuar Alanını bunun için inşa etmemiştik. Fuar üzerinden üreticilerimize bir vizyon oluşturacak, yeni ticaret kanalları ve pazarların yolunu açacak, tüketicilerimizi son teknolojilerle buluşturacaktık. Böylelikle üreticilerimizin kapasite geliştirerek yeni istihdam oluşturmasını ve ilimizdeki tarım ve hayvancılıkta teknoloji ağırlıklı üretimle maliyetleri düşürüp oradan da rekabet avantajı sağlayarak, ilin gelirini artıracaktık.

Toplamda 20 yıllık fuarcılık serüvenimizde markalaşamadık ise; bürokrasi ve siyaset başta olmak üzere odalar ve üreticilerimizin ellerini başlarının arasına alıp bir düşünmeleri gerekmektedir. Yozgatlı çiftçi her yıl Mart ayında Konya Tarım Fuarı’nın heyecanını yaşarken neden Yozgat Tarım Fuarları (Yozgat ve Sorgun) bölgede bir heyecan uyandırmamaktadır. Dolayısıyla eller başın arasındayken fuar nedir?i ve markalaşmayı birlikte düşünmek fayda verici olacaktır.

Kendi evimizde yaşadığımız fuar hezimeti neticesinde tecrübe eksikliği, organize olamamak, fuar hedefinin tam olarak ortaya konmaması ve plansızlık; fuara gelen ziyaretçilerin beklentilerine cevap verecek kurgularla katılmamıza engel teşkil ettiği için de Yozgat adına katıldığımız YÖREX  ve EMİTTE Fuarlarında da kendini göstermekte, buralarda da istenen başarı yakalanamamaktadır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.