Hibrit Çerezlik Ayçiçeğinin hasadı yapıldı « Yeniufuk Gazetesi – Yozgat Haberleri

19 Ocak 2022 - 01:14

Hibrit Çerezlik Ayçiçeğinin hasadı yapıldı

Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından ilde ayçiçeği üretiminin yaygınlaştırılması için Yerköy İlçesine bağlı Delice Köyünde deneme amaçlı ekimi yapılan Remzi Altıntaş’a ait tarlada hibrit çerezlik ayçiçeği hasadı yapıldı.

Hibrit Çerezlik Ayçiçeğinin hasadı yapıldı
Son Güncelleme :

05 Ekim 2017 - 7:00

51 görüntüleme

Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, beraberinde ilgili şube müdürleri ile birlikte hasadı yapılan Ayçiçeği tarlasında incemelerde bulundu.
İl Müdürü Özdemir, yaptığı açıklamada, Yozgat’ta ayçiçeğinin ekiminin yaygınlaştırılması ve üretimin artırılması için çalışma içerisinde olduklarını söyledi. Yozgat’ta ilk defa deneme amaçlı Hibrit çerezlik ayçiçeği ekimi yaptıklarını kaydeden Özdemir, “Ülkemizde genellikle hibrit ayçiçeği tohumlarında yabancı çeşitler kullanılmaktadır. Son yıllarda Bakanlığımıza bağlı Araştırma Enstitülerimiz tohum ıslahı üzerinde çalışmalar yapıp yerli tohumlar geliştirmektedir.
Bu çalışma ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün geliştirdiği yerli hibrit çerezlik ayçiçeği çeşitlerini bölgemiz çiftçilerine tanıtılması yapılacaktır. Bu deneme ekimindeki amacımız Bakanlığımıza bağlı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün geliştirdiği Yerli Hibrit Çerezlik Ayçiçeği çeşitlerini bölgemiz çiftçilerine gösterilerek tanıtılmasıdır.”dedi.
SON YILLARDA
AYÇİÇEĞİ EKİMİ ARTTI
Yozgat’ta ayçiçeği ekiminin son yıllarda arttığını kaydeden Özdemir, “İlimizde ayçiçeği ekiminde son yıllarda artış gözlenmektedir. Yerköy ilçemiz Delice Köyü ve Merkez Özlüce köyünde yapılan bu deneme çalışmaları ile çiftçilerimize hem yeni geliştirilen yerli çeşitlerin benimsetilmesi hem de çerezlik ayçiçeği ekiminin yaygınlaştırılması, aynı zamanda yerli olarak geliştirilen hibrit çeşitlerin kullanımı ile ülke ekonomisine ve de çiftçimizin ekonomisine katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.Tarımsal üretim birçok riskler barındırmaktadır. Bizde üretim döneminde birçok olumsuzluklar yaşadık. Öncelikle arazi temininde sıkıntılar yaşadık. Ekimden 1 ay sonra – 5-6 dereceler varan ilkbahar geç donlarından dolayı bitkimiz biraz zarar gördü.
Yaz aylarındaki yağmurlarında etkisiyle aşırı yabancı ot biraz fazla oldu. Bu sorunlardan dolayı ürün veriminde düşüklük yaşadık. Ama çeşitlerimizin kalitesi iyi oldu. Özellikle siyah çekirdeklerin dane doluluk oranı ve randımanı gayet iyidir.”diye konuştu.
ÇEREZCİLER SİYAH ÇEREZLİK ÇEKİRDEK İSTİYOR
Çerezcilerle yaptıkları görüşmelerde siyah çerezlik çekirdek talebinde bulunduklarını söyleyen Özdemir, “Çerezlik ayçiçeğinde, İlimizde genelde beyaz çeşitler üretilmekte ve satılmaktadır. İlimizde siyah çeşitler pek üretilmemekte ve satılmamaktadır. Ama çerezcilere baktığımızda en az beyaz çerezlik kadar siyah çerezliklerinde satıldığını görüyoruz.Bazı yörelerimizde bu siyah çerezlik çekirdekler tüketici tarafında daha çok tercih edilmektedir. Bu ise Ülkemizde daha çok talebe neden olmaktadır. Talep karşılanamadığından dolayı çerezcilerimiz Çin ve Amerika’dan ithal etmektedirler.
Çerezcilerle yaptığımız görüşmelerde istenilen kalite ve özellikte siyah çekirdek üretildiği takdirde ithal ürün almak yerine yerli üreticiden alabileceklerini söylediler.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak bizde hem ithalatın azaltılması ve yerli tohumluklarla üretimimizin artması için özellikle çiftçilerimize bu siyah çeşitleri ekmelerini tavsiye ediyoruz.”önerisinde bulundu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.