""

Hıdırellez bayramınız kutlu olsun « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 01:22

Hıdırellez bayramınız kutlu olsun

Ak Parti Gençlik Kolları İl Başkanı Yaşar Taşdemir, Hızır ve Hıdırellez’in kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atıldığını belirtti.

Hıdırellez bayramınız kutlu olsun
Son Güncelleme :

05 Mayıs 2021 - 15:35

Ak Parti Gençlik Kolları İl Başkanı Yaşar Taşdemir, Hızır ve Hıdırellez’in kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atıldığını belirtti.
Taşdemir, Bunlardan bazıları Hıdırellez’in Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır dedi.
Başkan Taşdemir konu ile alakalı yaptığı yazılı basın açıklamasında “Hıdırellez Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Hızır ve İlyas’ın buluştuğu gün olarak sayılıp kutlanmaktadır. UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’nde yer alan Hıdırellez kutlamaları Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. 5 Mayıs günü (Nişanlılar arsında) oğlan evi, kız evine Hıdırellez Kurbanı, olarak süslenmiş bir koç gönderir. Bu kurban ertesi gün kesilerek birlikte yenir. Hıdırellez ile birlikte doğa canlanır ve birçok ritüelle kutlamalar yapılmaktadır. Hıdırellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Baharın tüm canlılığı ile hissedilmesi ve kutlanmasıdır. Bahar geldi yaz geldi Hıdırellez zamanı geldi. Hızır (as) dileklerinizi kabul etsin, Hıdırellez bayramınız kutlu olsun” ifadelerini kullandı. (Alpaslan Demir)

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.