""

Hububata zarar veriyor « Yeniufuk Gazetesi

23 Nisan 2024 - 20:01

Hububata zarar veriyor

Çayıralan İlçe Tarım Müdürü Can Şahin Şahiner, Zabrus böceğinin hububat ürünlerine zarar verdiğini belirterek çiftçileri uyardı.

Hububata zarar veriyor
Son Güncelleme :

16 Mayıs 2022 - 17:28

Çayıralan İlçe Tarım Müdürü Can Şahin Şahiner, Zabrus böceğinin hububat ürünlerine zarar verdiğini belirterek çiftçileri uyardı.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Can Şahin Şahiner, hububat ekili alanlarda verim kaybına neden olan halk arasında ekin kambur böceği olarak bilinen “zabrus” zararlısının hububata zarar verdiğini söyledi.
Çokradan Mahallesi’nde beraberinde Ziraat Mühendisleri Kübra Aksoy ve Tuğba Bakan ile ekili alanlarda incelemede bulunan ve çiftçilere zabrus zararlısı hakkında bilgi veren Şahiner, çiftçilerin ekili tarlalarını kontrol etmelerini istedi.
“Çokradan Mahallemizde Zabrus tespiti yapmış bulunmaktayız. Bunlar ekin zararlısı olup mahsülde seyrekleşmeye, verim kaybına yol açmaktadır” diyen Şahiner; Bununla beraber doğru tohum kullanımı, zamanında ilaçlama, tarlamıza doğru uygulama için yapılması gereken faaliyetler olmakla birlikte topyekün mücadele gerekiyor. Zabrus zararlısına karşı tohumu ilk ekerken ilaçlama ise çok önemli” dedi.
İlaçlama yapılmasının önemine vurgu yapan Şahiner; “Bu tür zararlıların önüne geçilebilmesi için vatandaşlarımızın koordineli ve toplu şekilde ilaçlama yapmaları ardından da tarlaları silindir lov çekerek tarlanın sıkıştırılması önemli” diye konuştu.
Şahiner, zabrus böceğinin ekinin köklerini yediğini, bu nedenle bitkinin büyümediğini belirterek, “Bu da yaklaşık yüzde 60 verim kaybına neden olabiliyor. Bu zararlıyla mücadelede doğru tohum kullanmak çok önemli. Mutlaka tohumun ilaçlanarak ekilmesi gerekiyor.” dedi.
Zabrus böceğinin görüldüğü tarlalarda zirai mücadele yapılması gerektiğini vurgulayan Şahiner, “Böceğe karşı yüzey ilaçlaması yapılacak, ardından silindir çekilerek toprak sıkıştırılacak. Bu şekilde çalışma yapıldığında verim kaybı daha aşağıya çekilecektir. Bu konuda çiftçimiz bireysel hareket etmek yerine toplu ilaçlama yapmalıdır. Çünkü bireysel ilaçlamada böcekler komşu tarlaya geçebilir veya komşu tarladan tekrar ilaçlanan tarlaya gelebilir.” şeklinde konuştu.
Şahiner, çiftçilerin ilaçlama konusunda kurumlarından teknik bilgi alabileceklerini sözlerine ekledi. Nazife EKİCİ

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.