""

İhracat rakamlarımıza sevinmeli miyiz? « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 12:13

İhracat rakamlarımıza sevinmeli miyiz?

İhracat rakamlarımıza sevinmeli miyiz?
Son Güncelleme :

16 Haziran 2021 - 17:32

Komşu İller de olumlu-olumsuz gelişmelerden bilgi sahibi ve haberdar olmak bakımından çıkan gazeteleri fırsat buldukça internet üzerinden gözden geçirmeye çalışırım.

Kafama takılan bir konu ne zamandır aklımdaydı, gündem biraz yoğun olunca öteledim durdum. Yazma vakti bugüne kısmet oldu.

Çorum Hakimiyet Gazetesi’nin 30 Nisan tarihli nüshasında Çorum’un ihracat rakamları dikkatimi çekti.

Haberin giriş bölümü şöyleydi: “Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Anadolu Kaplanı Çorum, liman şehri Samsun’u ihracatta 4’e katladı. Havaalanı, demiryolu ve limanı olan büyükşehir Samsun’da mart ayında 123 milyon dolar ihracat gerçekleşirken, müteşebbisleri ile kendi ayakları üzerinde duran Anadolu’nun parlayan yıldızı Çorum’da ise 478 milyon dolar ihracat gerçekleşti.”

Bu haberi okuyunca Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Sinan Çelik’in 15 Nisan 2021 tarihinde Yozgat Hakimiyet Gazetesi’ne yaptığı açıklamaları tekrar gözden geçirme ihtiyacı duydum.

Başkan Çelik, açıklamasının bir bölümünde şu ifadelere yer veriyor:

“…Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın hastalık döneminde yüzde 300’ün üzerinde bir büyüme sağladık. Bunlar havada olan rakamlar değil, bize inanmayanlar, bizim afaki konuştuğumuzu sananlar Organize Sanayi bölgesine gidip bakabilirler. Neden bunu yapabildik salgın hastalık döneminde bu kadar büyüdük, krizi fırsata çevirdik ihracat yapan firmalarımız, üretim yapan firmalarımızın çoğu üretiminin çoğunu dış pazara satıyor. Bu kriz döneminde dış pazarda doğan açıklar ve Yozgat’ın izole bir şehir olması, covitten Yozgat Organize sanayi bölgesinin en az etkilenen bölgelerden biri olması bizim için çok büyük avantaj oldu. Yozgat OSB’de üretim hiç durmadı, fabrikalar hep çalıştı. Hiçbir zaman bu süreçte Organize sanayide çarklar hiç durmadı. İhracata yönelik ürünlerimiz üretildi, Rakamlar çok önemli 950 milyon TL’lik özel sektör yatırım yaptı, 20 milyon dolarlarda olan ihracat rakamlarımız gayri resmi olarak gümrük olmadığı için açıklayamıyoruz. 200 milyon dolara yakın ihracat yapıldı. Şirketlerimizin merkezi İstanbul ve yurtdışı olduğu için buradan gösteremedik.”

Burada Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sinan Çelik’i ya da yapmış olduğu açıklamaları eleştirmek niyetiyle olaya bakmıyorum. Ancak Komşu İllerin durumlarına baktığımızda Yozgat’ın bir yılda 200 milyon dolar ihracat yapmış olmasına sevinmeli miyiz?

Başkan Çelik açıklamalarında da ifade ettiği üzere Yozgat’ta Gümrük Müdürlüğünün bulunmaması her zaman bir dezavantaj olarak karşımıza çıkmıştır.

Bu bağlamda kendimizi elbette birçok avantajları olan bir Çorum ya da sanayi kenti ve masmavi denizi ve limanı olan bir Samsun ile mukayese etmek niyetinde de değilim.

Ancak şunu ifade etmem gerekir ki; Yozgat Organize Sanayi Bölgesi 1990’lı yıllarda kurularak faaliyete geçmiş, 4375 sayılı teşvik kanunun olduğu dönemlerde 10 binin üzerinde istihdama ev sahipliği yapmış, en küçük bir parselin dahi boş kalmadığı bir bölge olduğunu da unutmamalıyız.

Dolayısı ile başta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay, Milletvekillerimiz Bekir Bozdağ, Yusuf Başer ve geçmiş dönem Milletvekillerimizin destekleri ve bu dönem için birkaç yıl içinde yapılan çalışmalar ve yeni yatırımlar geleceğe bir ışık tutmaktadır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.