""

İl Olmak İsteyen İlçeler « Yeniufuk Gazetesi

23 Nisan 2024 - 13:23

İl Olmak İsteyen İlçeler

İl Olmak İsteyen İlçeler
Son Güncelleme :

07 Aralık 2021 - 18:57

Yayıngın ve yazılı medya başta olmak üzere görsel yayınlardan ülkenin genel durumu ile takip ettiğimiz haberleri dün tekrar gözden geçirirken, bir haber sitesinde; “ Türkiye’nin il olmaya aday ilçeleri belli oldu” diye verilen bu haber haliyle dikkatimi çekti…

Haberi okumaya hazırlanırken, kafama takılan bir soru oldu…

Sorgun’da aday ilçeler arasında var mı?”

Neden böyle bir soru aklıma geldi, bilmiyorum ama hangi ilçeler il olmak için aday olmuş, haberi okumak için linke tıkladığımda detaylı bir okuma metni yerine aday ilçelerle ilgili çok sayıda görsel karşıma çıktı.

Türkiye’de 81 ile bağlı olmak üzere 922 de ilçe bulunuyor…

Özellikle büyükşehir merkezlerindeki bazı ilçelerin nüfusları çok sayıda ilden bile fazla. Durum böyle olsa da il olabilmek için yalnızca büyük bir nüfusa sahip olmak yeterli değil.

Çünkü birçok konuda olduğu gibi bu konuda da en çok itibar edilen ve son günlerin dikkat çeken kurumlarından birisi olan TÜİK verileri dikkate alınmaktadır.

Bu bağlamda ilçeler bağlı olduğu ilin merkez ilçesine uzaklığı, nüfus büyüklüğü, sosyo-ekonomik koşulları gibi kriterler baz alındığında gerçekten hangi ilçeler il olmak için en iyi koşullara sahip? Gibi birçok soruya cevap aranmaktadır.

Bu durumda 81 il arasında 26 ile bağlı 26 ilçe il olmaya aday gösterilmektedir.

İl olmaya aday gösterilen ilçeler arasında Sorgun yok ama nüfus başta olmak üzere, sosyo-ekonomik koşular, gelişmişlik kriterlerine bakıldığında Yozgat’tan daha iyi durumda ilçeler, il olmaya aday durumundadır.

Birkaç örnek vermek gerekirse, mesela Adana iline bağlı Kozan ilçesi, nüfusu 130 bin civarındadır. Adıyaman’a bağlı Kahta ilçesi nüfusu 120 bin. Aydın-Nazilli 153 bin nüfusu bulunmaktadır. Manisa-Akhisar, nüfusu 166 bin olmuş. Muğla’nın Fethiye ilçesi nüfusu 153 bin civarındadır.

Hatay’ın güzel ilçelerinden İskenderun nüfusu 250 binlere ulaşmış. Bu şekilde 26 ilçe bugün il olmak için TUİK tarafından aday gösterilmektedir.

Tabi bu ilçelerin nüfus ve gelişmişlik durumlarını dikkate aldığımızda Sorgun ilçemiz bir tarafa Yozgat’ın dahi il olarak söz konusu aday gösterilen ilçelerinde gerisinde olduğu bir durumla karşı karşıyayız.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.