""

İŞ VAR İŞÇİ YOK! « Yeniufuk Gazetesi

16 Nisan 2024 - 10:20

İŞ VAR İŞÇİ YOK!

İŞ VAR İŞÇİ YOK!
Son Güncelleme :

23 Ocak 2017 - 9:37

 

Bu başlığı okuyan herkesin ilk kuracağı cümle; “nasıl yani” dir.

Şöyle ki; bugün bir yerde işçi alımı ilanı verilse, iddia ediyorum yüzlerce hatta binlerce insan başvuruda bulunacaktır.

Konunun basit olmadığını ifade etmek üzere bakınız bir örnek verecek olursak; Yozgat Şehir Hastanesidir.

Burada çalışmak için binlerce insan müracaatta bulundu. Bir tarafta böyle bir durum yaşanırken, diğer tarafta “İşçi Var, İş Yok!” demek ne kadar doğru bir ifadedir, bunun değerlendirmesini sizlere havale ediyorum.

Hükümet tarafından bir süre önce hayata geçirilen “Toplum Yararına Çalışma Projesi

Yozgat’ta işsizlik sorununu bir nebze olsun gideren önemli bir çalışma olmuştur. Bu konuda zaman zaman açıklamalarda bulunan İŞ-KUR İl Müdürü Nevzat Atak, geçen sene İŞ-KUR İl Müdürlüğüne yapılan 7 bin 022 iş başvurusunun 3 bin 659’unun işe yerleştiğini söyledi.

Oran bazında değerlendirildiğinde bu oranın yüzde 50’nin üzerinde olduğunu söyleyen Atak, “Bu işçi talebinin 4’te 1’lik kısmı nitelikli işçi olarak değerlendirildi. Geri kalan 4’te 1’lik kısmın yüzde 25’i de ara eleman olarak nitelendirdiğimiz kısımda iş başı yaptı. Türkiye geneli ve Yozgat’ta da başlıca sorun haline gelen işsizlik İŞ-KUR aracılığı ile minimuma indirilmeye çalışılıyor.” dedi.

Genelde başvuru yapan vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarında iş istediğini vurgulayan Atak, “Ara eleman dediğimiz nitelikte ise işçi bulmak zor. Çünkü vatandaş bu tür işlerde çalışmak istemiyor. Başvuru yapanlar genelde kamu kurumu olsunda temizlik işi bile olur diye geliyorlar. Kısacası ara elaman sıkıntısı çekiyoruz. Bu anlamda en büyük iş İŞ-KUR’a düşüyor.

İl müdürlüğü olarak ilçelerde ve merkezde 2 bin kişinin istihdam edebileceği meslek edindirme kursları açıyoruz. Açılan meslek edindirme kursları sayesinde ara eleman ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz.  Yeterli mi değil mi konusu da tartışılır.” diye konuştu.

Ücretin yetersizliği, belki de piyasada ki işlerin zorluğundan kurslarda fazla bir yoğunluk olmadığını belirten Atak, belki de koşullardan dolayı insanların bu tür işlere pek yönelmediğini söyledi ve konuşmalarına şu şekilde devam etti: “Gün içersinde bize gelen iş isteklerini değerlendirirsek geneli kamu da iş istiyor. Devlet memurluğu ya da devlet işçiliği olması için de KPSS’den belirli bir puan almaları gerekiyor. Bu manada bize gelen iş isteklerini de ona göre değerlendirmeye çalışıyoruz.  Kamu taleplerini çıktığımız da da vatandaşlardan gelen iş taleplerinin bir kısmı kamu kurumlarında temizlik ya da güvenlik işi istiyorlar.

Değimiz bu iki kriterde ki iş talebi kalıcı olarak görülüyor. Vatandaşların düşüncesi de devlet işine girelim de ister şirketten isterse kadrolu olsun deniliyor. Zaten bu kriterlerde işe alınan işçi iş kanununa tabi olarak işten çıkarılmıyor. Ücretin dolgun olup olunmadığına bakılmıyor. Bunların dışında kendi işini kurmak isteyenlere de devlet teşvik veriyor. Ama vatandaşlarımız işi riske etmek istemiyor. Riske girmeyince de devletin verdiği teşvikten yararlanmıyor.” dedi.

Sonuç olarak, meselenin temeline inmeden, sağlıklı bir şekilde saha çalışmasında bulunmadan bence bu sorun hallolmayacaktır. Çünkü geçen yıl olduğu gibi önceki yıllarda da konuşanlar değişti ama geride sorunlar kaldı.

 

  • Yarıyıl tatili dolayısıyla düzenlenen karne töreninde öğrencilerin heyecanına ortak oluşuyla dikkat çeken Başkan!
  • Devam eden yatırımları yerinde inceleyerek son durumları hakkında bilgi sahibi olan Bürokrat!
  • Kış mevsimi nedeniyle bozulan yolların vatandaşa ve sürücülere sorun olmaması için onarım çalışmalarını hemen başlatan Başkan!

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.