Işık, KOSGEB İdaresi Başkanlığınca uygulanmaya başlanan Enerji Verimliliği Destek Programıyla, KOBİ’lerin Üretim Süreçlerinde kullandıkları Makinelerdeki, Elektrik Motorlarının mevcut durumlarının tespit edilerek sorun ve ihtiyaçlarının belirlenmesi, gerekli stratejilerin oluşturulması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanması amaçlandığını söyledi. Bu çerçevede; Yıllık enerji tüketiminin 10-99 TEP aralığındaki işletmeler için ayrı, 100-1000 TEP aralığındaki işletmeler için ayrı olmak üzere 2 farklı destek programı tasarımı yapıldığını dile getiren Işık, ‘’Yıllık enerji tüketimi 10-99 TEP aralığındaki işletmelerin; EVD şirketlerinden, Etüt Proje Sertifikasına sahip kişilerden, Enerji Sistemleri Mühendisliği mezunu olanlardan veya Enerji Yöneticisi sertifikasına sahip olan kişilerden alacakları Motor Etüdü Hizmeti ile bu Etüt raporu neticesinde değiştirilmesi önerilen Elektrik Motorları Değişimi giderlerine destek verilmesi, Yıllık enerji tüketimi 100-1000 TEP aralığındaki işletmelere ise Sanayi alanında yetkilendirilmiş EVD şirketlerinden alacakları Enerji Etüdü Hizmeti ile bu Etüt raporu neticesinde önerilen Verimlilik Artırıcı uygulama giderleri için destek verilmesi hedeflenmiştir’’ dedi. Program kapsamındaki destekler ise şu şekilde
Elektrik Motorları Etüt Hizmeti Desteği; 5.000,00.-TL – 10.000,00.-TL %100
Elektrik Motorları Değişim Giderleri Desteği; 200.000,00.-TL – 400.000,00.- TL %75
Enerji Etüt Hizmeti Desteği; 30.000,00.- TL %75
Verimlilik Artırıcı Giderler Desteği; 900.000,00.- TL %50
(1) Bu destekle, işletmelerin enerji etüt hizmeti desteğinde belirlenen ihtiyaçlarına yönelik verimlilik artırıcı giderlerine katkı sağlamak hedeflenmektedir.
(2) İşletmenin bu destekten yararlanabilmesi için bu program kapsamında Enerji Etüt Hizmeti desteği almış olması gerekir.
(3) İşletmeye enerji etüt hizmeti kapsamında, Enerji Etüt Hizmeti Sonuç Raporu’nda yer alan verimlilik artırıcı giderleri için destek sağlanır.
(4) İşletme; Enerji Etüt Hizmeti Desteği kapsamında hizmet aldığı hizmet sağlayıcıdan bu destek kapsamında mal/hizmet satın alamaz, böyle bir durumun tespit edilmesi durumunda destek ödemesi yapılmaz.
(5)Verimlilik artırıcı giderler kapsamında; Motor Değişimi, Pompa Değişimi, Fan Değişimi, Kompresör Değişimi ve Değişken Hız Sürücüsü Değişimi için destek verilir.
(6)Bu destek kapsamında alınacak Motorların Yerli Malı Belgesine sahip olması gerekir.
(7)Verimlilik artırıcı giderlerinin desteklenebilmesi için verimlilik artırıcı giderlere ilişkin mal alımının, enerji etüt hizmetinin bitiş tarihinden itibaren en geç 1 yıl içerisinde gerçekleşmiş olması gerekir.
(8) Destek kapsamında satın alınacak makine ve teçhizatlar yeni olmalıdır. Ayrıca satın alınacak elektrik motorlarının değişimi önerilen mevcut elektrik motorlarından daha üst ve en az IE3 verim sınıfında olması gerekir.
Enerji Verimliliği Destek programından yararlanacak işletmelerin, Türk Ticaret Kanunun da tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde olmaları gerektiği, ayrıca, işletmelerin KBS’de kayıtlı ve KOBİ Bilgi Beyannamesinin güncel olması gerektiği vurgulanırken, Enerji Verimliliği Destek Programı hakkında ayrıntılı bilgiler KOSGEB Yozgat Müdürlüğünden Alınabileceği kaydedildi. Haber Merkezi
Işık KOBİ Enerji Verimliliği hakkında bilgi verdi
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İl Müdürü Mustafa Işık, yaptığı yazılı açıklama ile KOBİ Enerji Verimliliği hakkında bilgi verdi.
