""

İŞKUR VE TÜİK’İN İŞGÜCÜ PİYASA RAPORU! « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 00:19

İŞKUR VE TÜİK’İN İŞGÜCÜ PİYASA RAPORU!

İŞKUR VE TÜİK’İN İŞGÜCÜ PİYASA RAPORU!
Son Güncelleme :

15 Haziran 2017 - 7:00

Raporda Yozgat’ın işgücü potansiyeli ve işgücü piyasası talep boyutuna ilişkin verilere yer verildi.

Sözün başındayız ama aklınızdan “Yozgat’ta bir işgücü” ya da “işgücüne yönelik bir potansiyel mi var” diye soru sormak geçtiğini tahmin ediyorum.

Fakat konuyu iyice anlamak lazım, bu bakımdan sorularınızı daha sonraya saklamanızı tavsiye ederim.

Şimdi mevzu neymiş birlikte bakalım:

Efendim; İŞKUR ve TÜİK tarafından yayınlanan raporlarda Yozgat’ın işsizlik oranları, işgücü potansiyeli, temininde güçlük çekilen meslekler ve sektörlerdeki durumlarla ilgili önemli bilgiler paylaşılmasına rağmen; iş, işsizlik ve istihdam meseleleri konusunda somut adımlar atılmamasına dikkat çekiliyor…

Her kim hazırladıysa bu raporu haksız sayılmaz hakkı teslim etmek lazım ki, mevzuya doğru yerden ve doğru tespitlerle yaklaşmış…

Çünkü hatırlatmak isterim ki, sorunu çözmek adına bu memlekette defalarca “İl İstihdam Kurulu toplantıları” yapıldı.

Ne oldu?

Sorun çözüldü mü?

Durum bana göre değil herkes için vahim…

Garibim Yozgatlı, bu toplantıların üzerinden her ne kadar çok zaman geçmiş olsa da umudunu yitirmiş değil… İl yöneticileri ve siyasilerden, İŞKUR’un bu konudaki rapor, analiz ve saha çalışmalarında derlediği bilgiler ve veriler ışığında faydası olacak ciddi çalışmalar bekliyor.

Çünkü, İŞKUR’un 2016 yılına ait açıkladığı verilerde Yozgat ilinde açık iş oranı yüzde 5 olarak gözükürken, Türkiye genelinde ise bu oranın yüzde 1,5 olduğu ve Yozgat’ın açık iş oranı bakımından Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmektedir.

Söz konusu raporda Yozgat’ta en fazla açık iş olan mesleklerin başında dikiş makinesi kullanabilen makineci, çağrı merkezinde görev alabilecek müşteri temsilcisi ve giyim üretimi sanayiinde kalite kontrolcü ve kauçuk kalıp pres operatörüne ihtiyaç duyuluyor.

Yozgat’ta temininde güçlük çekilen mesleklerin sektörlere göre incelendiğinde en fazla insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri sektöründe eleman temini güçlüğü çekildiği de aynı raporda rapor da yer almaktadır.

Bu arada Bu rapor nasıl hazırlanmış, kaç kişiye sorulmuş, kimlerle konuşulmuş? Merak edilen bu sorularında cevabı da verilmiş…

İlgili kurum; İŞKUR İl Müdürlüğü işgücü piyasası talep boyutuna ilişkin verileri daha önce yaptığı gibi saha çalışması sonuçlarına dayandırmaktadır.

Buna göre 224 işyerini ziyaret ederek, 185 işyerinden veri toplayarak gerçekleştirdiğini ifade etti. İŞKUR verilerine göre Yozgat’ta 20 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde toplamda 9 bin 10 vatandaş istihdam edildi.

Bunlardan 5 bin 559 çalışanın erkek, 5 bin 529 çalışanın ise kadınlardan oluşmaktadır. Erkeklerin yüzde 40’ının, kadınların ise yüzde 33’ünün imalat sektöründe istihdam edildiği açıklandı.

Yozgat ilinde en fazla çalışanı olan meslek gruplarının başında tesis ve makine operatörleri ile montajcılar ve nitelik gerektirmeyen mesleklerin başta geldiğine de vurgu yapıldı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.