""

İşsizlik mi, iş beğenmezlik mi? « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 22:46

İşsizlik mi, iş beğenmezlik mi?

İşsizlik mi, iş beğenmezlik mi?
Son Güncelleme :

19 Temmuz 2018 - 7:00

Her zaman gündemi meşgul eden bir konudur işsizlik…

Gerçekten işsizlik mi var, yoksa iş mi beğenilmiyor… Genel olarak konuya baktığımız zaman aslında ikisi de.
Ama şu da bir gerçek ki artık kalifiye eleman sıkıntısı da var. Türkiye İstatistik Kurumu Nisan Ayı İşgücü İstatistiklerini açıklamış, biraz inceledim, dikkat çeken taraflar var…
Bu açıklamaya göre işsizlik oranı yüzde 0,9 puanlık azalış ile yüzde 9,6 seviyelerine ulaştı. 
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 201 bin kişi azalarak 3 milyon 86 bin kişi oldu.
Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 2,9 puanlık azalış ile yüzde 16,9 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 0,9 puanlık azalış ile yüzde 9,8 olarak gerçekleşti. 

* * * *
Rakamlar her ne kadar bize bir yol haritası olsa da, ülke genelinde olduğu gibi Yozgat’ta da işsizlik ve iş beğenmezlik gibi bir sorun karşımızda durmaktadır.

Bu konuda İŞ-KUR ile Sivil Toplum kuruluşları arasında bir çalışma olduğunu İŞ-KUR Müdürü Taner Yıldız ile yaptığımız sohbetlerden biliyorum…

İŞ-KUR Müdürü Yıldız, Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürü Bilal Keskin ile birlikte yakın zamanda gazetemize ziyarette bulundukları sırada da yaptığımız sohbette Yozgat’ta İşsizlik sorununu çözmek bakımından özel çalışmalar yaptıklarını anlatmışlardı…

Bu konuda Devletin istihdamı teşvik etmek maksadıyla işverenleri özel desteklemek sağladıklarını, iş dünyasının talepleri doğrultusunda ortak akıl çalışmaları yaptıklarını söylemişlerdi.

* * * *
Yozgat bazında baktığımız zaman kamu kurumlar başta olmak üzere özel kuruluşlara kadar işsizlik ile mücadele ciddi anlamda gerçekleştiriliyor.
Sadece işsizlik değil, girişimcilik anlamında da önemli çalışmalar olduğunu düşünüyorum.
Ama bir şeyin altını burada tekrar özellikle çizmek bakımından siz ne yaparsanız yapın, eğer bir kişi çalışmak istemiyorsa da yapabileceğiniz çok şey yok.

Diğer yanda baktığımız zaman da çeşitli sektörlerin eleman ihtiyacı olduğunu zaman zaman verdikleri ilanlardan biliyoruz, maalesef ki bulunamıyor, çünkü kalifiye eleman sıkıntısı olduğu için artık ara eleman yetişmiyor.

* * * *
Şimdi konuyu toparlayacak olursak, rakamlar ortada, hayatın gerçekleri de karşımızda… Bununla birlikte Kurumların çalışmalarına karşın bugün Yozgat’ta halen işsizlik sorun ise, işsizliğin karşısında iş beğenmezlik gibi bir sorun da halen çözüm bekliyorsa halen ortada bilinmeyen ya da adı henüz konamamış bir sorunla karşı karşıyayız demektir.

 

  • Yaz spor okullarına kayıt yaptıran 300 çocuğa burs vererek, hem kuruluşun üyelerinin hem de toplumun takdirini kazanan Fabrikanın Başkanı!
  • Kabalı meyve bahçesini ziyaret eden yeni Bakan Pakdemirli’nin etrafında pervane gibi dolaşmakla çevrenin dikkatini çeken Bürokrat!
  • Yozgat Avcılar Kulübü Derneği tarafından her yıl geleneksel olarak yapılan şenliğe katılarak, avcıların gönlünü kazanan Milletvekili!

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.