""

İstiridye mantarında ilk hasat yapıldı « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 04:16

İstiridye mantarında ilk hasat yapıldı

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde kurulan Mantar Tesisinde kayın mantarı İstiridye mantarında ilk hasat yapıldı.

İstiridye mantarında ilk hasat yapıldı
Son Güncelleme :

03 Ekim 2017 - 7:00

AR-GE ve pratiğe, üretime yönelik Öğrenci ve üreticilere örnek olması açısından mantar tesisimiz ranza sistemi, otomatik nemlendirme ve havalandırma sistemi ile donatıldı. Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi mantar tesisinde ilk hasatlarda Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökçen Yakupoğlu ve Arş. Gör. Tuğba Kılıç’da hazır bulundu.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Kayın Mantarı (Pleurotus spp.) türleri, herkes tarafından kültür mantarı olarak bilinen beyaz şapkalı mantardan sonra en fazla üretilen ve tüketilen mantar türüdür. Yetiştiriciliğinin kültür mantarına nazaran daha kolay ve yatırım maliyetinin düşük olması nedeniyle bu mantarın yetiştiriciliğine olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır dedi.
Ziraat Fakültesi bünyesinde örnek Mantar Tesisi kurulması ile birlikte öğrencilerimiz Kültür Mantarı dersini uygulamalı olarak görme şansını yakalamıştır. Ayrıca kayın mantarı yetiştirmek isteyen üreticilerimiz örnek tesisimizi görerek mantar yetiştiriciliği ile ilgili daha fazla bilgi alabileceklerini ifade etti. Diğer yandan Fakültemizde ilk defa, Ziraat Fakültemiz bünyesinde bulunan Bahçe Bitkileri Laboratuvarında kayın mantarı miseli üretimi başlamıştır. Kayın mantarı yetiştiriciliğinde kullanılan tohumluk miselin yakın çevremizden temin edilememesi üretime başlamak isteyen girişimciler için büyük engel teşkil etmekte idi. Üniversitemiz bünyesinde misel üretimi gerçekleştirilerek mantar üretimine başlamak isteyen yetiştiricilerin misele daha kolay ulaşması planlanmaktadır dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.