""

Jeotermal kaynaklarımız hamam kültürüyle tüketiliyor « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 23:24

Jeotermal kaynaklarımız hamam kültürüyle tüketiliyor

Jeotermal kaynaklarımız hamam kültürüyle tüketiliyor
Son Güncelleme :

28 Mart 2021 - 13:47

Yozgat coğrafyasının yer üstü ve yer altı zenginliklerinin en başında Jeotermal kaynakların geldiği raporlarla kanıtlanmıştır…

Maden ve mermer yatakları bu zengin kaynaklarımızı daha da güçlendirmektedir. Fakat ekonomiye dönüştürmek, katma değer oluşturmak bakımından yeteri kadar değerlendirilmediği bir gerçektir…

Bugün Jeotermal kaynaklarımız kısmen seracılık ve hamam kültüründen öteye geçmeyen işlerle tüketilmeye devam etmektedir…

Dolayısı ile bu zengin kaynaklarımızı daha ekonomik değerlendirmek, çeşitli ürünler üreterek istihdam oluşturmak, ilçelerimizin ve ilimizin ekonomisinde artı değer üretmek bakımından kapımıza kadar gelen birçok imkan ve fırsatları deyim yerinde ise, elimizin tersi ile öteledik.

Bu zengin kaynaklarımız üzerinde ısrarla durup, neler yapılabileceğine yeteri kadar kafa yormadığımız için ve gerektiği gibi kullanmadığımızdan dolayı nüfus göçü, istihdam ve işsizlik gibi konular da günümüzde halen sorun olarak karşımızda durmaya devam ediyor.

* * * *

Her hafta Pazartesi günü olduğu gibi bugün de gazetemizin manşet haberinde özel bir konuya daha yer verdik. Gazete olarak yaptığımız araştırmalar neticesinde ulaştığımız bilgilerin detaylarını öneri olarak sizlerle paylaştık…

Bu önerinin en çok Sorgun, Yerköy, Sarıkaya, Boğazlıyan, Akdağmadeni, Saraykent olmak üzere 14 ilçemizin 12’sini yakından ilgilendirdiğini söyleyebilirim…

Coğrafik yapı ve konum itibariyle en çok Yerköy ve Sorgun ilçelerimiz başta olmak üzere bütün ilçe belediye başkanlarımızın bu konuda daha hassas davranacağını düşünüyorum. Çünkü belediye başkanlarımızın nüfus göçü, istihdam alanları ve işsizlik gibi ciddi sorunları aşmak için gayret ve vermiş oldukları mücadeleyi yakinen biliyorum.

* * * *

Dolayısı ile gazetemizin bu haberindeki detaylar, ilçelerimizde nüfus göçü başta olmak üzere istihdam ve işsizlik gibi birçok sorunun tamamını ortadan kaldırmasa dahi en aza indirecek bir çalışmadır.

Teklif ettiğimiz projeden kısaca bahsedecek olursak;

Yozgat coğrafyası soğuk ve uzun süren kışı ile gül üretimi için en uygun şartlara sahiptir. Termal kaynakların çiçek üretiminde kullanılması ile kış aylarında da gül, şakayık ve dağ lalesi üretebilmek ve üretimi TKDK desteğiyle kesintisiz 12 aya yaymak mümkündür.

Türk-Hollandalı ve Özbek yatırımcıyı bir kez ıskaladık. Bu sefer ıskalamaya, konuyu görmezden gelmeye; ne Yerköy’ün ekonomisi, ne Sorgun’un işsizliği ne de diğer ilçelerin geri kalmışlığı müsaade etmelidir.

Yozgat kış aylarının soğuk olması nedeni ile kaliteli gül, şakayık ve dağ lalesi yetiştirmek için gerekli iklim şartlarını taşımaktadır. Çünkü gülün kışın uyuması ve bu uyuma sürecinde iklimin soğuk olması gerekir. Bu konuda şunu söylersek abartmış olmayız; Yozgat gül yetiştiriciliği için Avrupa’nın en uygun iklim koşullarına sahiptir.

Ancak sene 2007-08. Almanya’da çiçekçilik yapan Yozgatlı kardeşler, Hollandalı ve Özbek ortakları ile canlı gül üretimi yapmak için Yozgat’a geldiler. İlin iklim yapısını ve kaynaklarını incelediler. İklim değerlerinin gül, şakayık ve dağ lalesi için çok uygun şartları barındırdığını görmelerinin yanında termal kaynakların sera üretimine imkân vermesi nedeni ile karar verdiler; başlangıçta en az 100 kişinin çalışacağı 10 dönümlük bir alanda açık ve sera olmak üzere üretim yapmaya. Bürokrasi ile temaslar kurup, fizibilite (yapılabilirlik) çalışmalarına başladılar. Bürokrasi 3 ilçeyi önerdi; Saraykent, Sorgun ve Yerköy. Belediyeler ile temasa geçildi bölgeler incelendi. Fakat netice olarak bir sonuç alınamadı.

Yerköy Belediye Başkanı Sayın Ferhat Yılmaz, Sorgun Belediye Başkanı Sayın Erkut Ekinci, Sarıkaya Belediye Başkanı Sayın Ömer Açıkel, Boğazlıyan Belediye Başkanı Sayın Gökhan Coşar, Akdağmadeni Belediye Başkanı Sayın Nezih Yalçın’ın bu teklifimizi değerlendireceklerini umut ediyorum.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.