""

Kabayel: Ek zam ve refah payından başka çare yok « Yeniufuk Gazetesi

6 Temmuz 2024 - 14:56

Kabayel: Ek zam ve refah payından başka çare yok

Türk Eğitim Sen Yozgat Şube Başkanı Mahmut Sunay Kabayel, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanması üzerine kamu çalışanlarının maaşlarının alım gücünün erimesine dikkat çekti.

Kabayel: Ek zam ve refah payından başka çare yok
Son Güncelleme :

03 Temmuz 2024 - 17:21

Kabayel, yılın ilk yarısında enflasyonun %24,73 oranında arttığını belirtirken, ocak ayında yapılan %15’lik memur maaşı artışının altı ayda %9,73 eridiğini vurguladı.
Haziran ayında mal ve hizmet fiyatlarının %1,64 arttığını, yıllık enflasyonun ise %71,30 olarak belirlendiğini aktaran Kabayel, bu durumun kamu çalışanlarının maaşlarının alım gücünü ciddi şekilde düşürdüğünü ifade etti. Kamu çalışanlarının mutfak masrafları ve zorunlu harcamaları göz önüne alındığında yaşanan düşüşün daha da hissedildiğini dile getirdi. Kabayel, devletin ekonomik sıkıntıları aşmak için tasarruf tedbirleri aldığını ancak bu tedbirlerin genellikle dar ve sabit gelirli kesimi olumsuz etkilediğini belirtti. Özellikle vergi düzenlemelerindeki artışlar ve elektrik fiyatlarına yapılan %38’lik zamın dar gelirli kesimi zor durumda bıraktığını vurguladı.Türkiye’nin vergi politikasının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini, vergi yükünün adaletsiz dağılımının düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Kabayel, mevcut politikaların üst gelir gruplarını daha az etkilediğini ve dolaylı vergi oranlarının Avrupa’nın en yükseği olduğunu belirtti.
Kabayel, çözüm olarak memur ve emeklilere maaşlara ek zam yapılması, refah payı eklenmesi, enflasyon farkının düzenli olarak maaşlara yansıtılması ve vergi dilimlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini savundu.
Bu önlemlerin alınmaması durumunda ekonomik zorlukların devam edeceğini ve dar gelirli kesimin daha da kötüleşeceğini vurguladı.
Kabayel, 2024 yılının ilk yarısını tamamlarken memur ve emeklilerin %10 zam taleplerinin karşılanması gerektiğini ve yaşam maliyetlerinin arttığı bir dönemde alım gücünü koruyacak uygulamalara ihtiyaç olduğunu belirtti.
Yetkililerin bu konuda acil önlemler alması gerektiğini vurgulayan Kabayel, çalışanlara yönelik adil ve destekleyici politikaların hayata geçirilmesinin önemini vurguladı.
/Haber Merkezi

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.