""

Kadın girişimcilerimiz olmadan ekonomiyi uçuramayız « Yeniufuk Gazetesi

24 Nisan 2024 - 02:07

Kadın girişimcilerimiz olmadan ekonomiyi uçuramayız

Bingöl Ulusal Kadın Girişimciliği Kongresi’ne katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu nüfusun yarısını oluşturan kadınların, ekonomik yaşamın içinde olması gerektiğini ifade ederken, “Zenginleşmemizin önündeki en büyük engel bu. Kadınların ekonomiye aktif olarak katılması gerekiyor. Kadının sadece evde kalması gerektiği düşüncesi değişmeli” dedi

Kadın girişimcilerimiz olmadan ekonomiyi uçuramayız
Son Güncelleme :

30 Eylül 2017 - 7:00

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, Bingöl Valiliği, Bingöl Belediyesi, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası, Bingöl Üniversitesi ile Fırat Kalkınma Ajansı işbirliğiyle düzenlenen Bingöl Sanayi ve Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu’nun ev sahipliğini üstlendiği Bingöl Ulusal Kadın Girişimciliği Kongresi, Bingöl Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada kadın girişimcilerin ekonomi içerisindeki önemine değindi.Kadın ve erkeğin bir kuşun iki kanadı gibi olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Biri olmazsa, kuşun uçması mümkün değil. Bingöl işte bu vizyonla hareket ettiği için öne çıkıyor. Bu kongrenin hayata geçmesini sağlayan Oda Başkanımız Mahmut Ayas kardeşimi de kutluyorum. Mahmut Başkanımız daha ilk senesinde, Bingöl’de pek çok ilke de imza attı” diye konuştu.
Ayas öncülüğünde Oda’nın İş-Kur hizmet noktasını kurduğunu belirten TOBB Başkanı, “E-belge sistemini hayata geçirip, üyemizi kağıt yükünden kurtardı, hizmete en kolay ve ucuz yoldan erişmesini sağladı. Yine Odamız sayesinde Bingöl Çobantaşı Kavurması coğrafi işaret tescilini aldı. Sırada; Çobantaşı Kavurması, Burma Kadayıfı ve Gazik Kaymağı var, onları da tescillemek in başvurular yapıldı. İstihdam seferberliğinde de sözünü tuttu.90 üyesine 9 milyon lira nefes kredisi sağladı. Nefes’ten sonra Ziraat’le Girişimciye Değer Kredisi başlattı. 360 üyesine 125 milyon liralık Kredi Garanti Fonu kefaleti sağladı. Özetle Mahmut kardeşim, Bingöl’e yakışan bir Ticaret-Sanayisi Odası meydana getirmek için büyük emek veriyor. Kendisiyle de ayrıca iftihar ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.
Bingöl’ün zenginlikleri
Bingöl’ün tüm bu hizmetlerin en iyisini hak ettiğinden söz eden Hisarcıklıoğlu, kendilerinin de TOBB olarak ellerinden gelen desteği verdiklerini vurguladı. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “2003-2004 yıllarında 480 adet deprem konutu inşa ettik. 2015’de Cevdet Yılmaz Ortaokulumuzu yaptık. Yine Vekilimiz Cevdet Yılmaz beyin destekleriyle Bingöl, Cazibe Merkezleri programı kapsamında önemli yatırımları çekmeye başladı. Yine Bingöl Üniversitemiz, daha 10 yıllık genç bir üniversite olmasına rağmen, bu coğrafyanın en büyük üniversitesi haline geldi.
Esasında Bingöl’de henüz yeterince kullanılmayan yerüstü ve yeraltı pek çok zenginlik mevcut. Peri Bacaları’na rakip görülen Buban Bacaları. Bingöl’ü kış turizminde öne çıkaracak Haserek Kayak Merkezi. Yüzen ada, Ata Park, Soğuk Çeşme; hep burada. Daha bahsetmediğimiz, Bingöl Balı ve Dut Pekmez`iniz var. Allah tüm bu nimetleri vermiş, mutlaka değerlenmeliyiz. O zaman göreceksiniz, Bingöl’ün algısını çok daha olumlu noktaya getireceğiz.”
Zenginleşmek için kadınlara ihtiyacımız var
Anadolu’yu karış karış gezdiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, kullanılmayan büyük bir hazinenin daha, olduğunu söyledi. Türkiye’nin zenginleşmesi için kadınlarımıza ihtiyaç olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı, “Bu salonda oturan kadınlarımız çok kıymetli. Elbette işleri zor. Çünkü sadece iş hayatındaki zorluklarla mücadele etmek yetmiyor, bir de biz erkeklerle uğraşıyorlar. Dolayısıyla, bizim en önemli görevimiz kadınlara destek vermek, önlerindeki engelleri azaltmak olmalı. Nüfusun yarısı kadın, ama kadınlarımızı işgücüne katamıyoruz.
Kadınların işgücüne katılım oranında dünyada sonlardayız. Nüfusun yarısı, ekonomik yaşamın içinde değil. Zenginleşmemizin önündeki en büyük engel bu. Kadınların ekonomiye aktif olarak katılması gerekiyor. Kadının sadece evde kalması gerektiği düşüncesi değişmeli. İşte rol model önümüzde duruyor. Peygamberimizin eşi Hz. Hatice validemiz devrin en büyük tüccarlarındandı. Bizim kültürümüzde kadını eve kapatmak falan yok!” diye konuştu.
Kadın girişimciler için ayrıcalık istiyoruz
Kadınların işgücüne katılım oranında, OECD ortalamasını yakalamamız halinde, 2025 yılında 250 milyar dolar daha fazla milli gelire sahip olunacağını bildiren Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Yani hepimizin cebine 3 bin dolar daha fazla para girer. Kıymetli Bakanlarımız, Vekilimiz buradayken, bir talebimizi de ileteyim. Kamu alımlarında kadın girişimcilere avantaj sağlanmasını istiyoruz. Erkekler kusura bakmasın, bizim için kadın girişimcilerimizin ayrıcalığı var. Yurtiçi fuarlarda bedelsiz stant, KOBİ girişim sermayesinde, KGF finansmanında öncelik ve pazarlara ulaşım için network sistemimiz var. Eurochambers, ECO TSO, Kadın Girişimciler Konseyi, Balkan Odalar Birliği Kadın Girişimciler Konseyi Avrupa Girişimciler Ağı Başkanım Mülkiye Aytar burada. Brüksel ve Hollanda’daki yapılanmayı bitirdik. Sırada Almanya var.
Bize haksızlık yapan AB’ye en güzel cevabı onlar verecek!
İnterneti ve teknolojiyi kadınlarımızın için çok önemli bir fırsat olarak görüyorum. Eskisi gibi, tüm gün, bir dükkânın içinde oturmaya artık gerek yok. Dükkân olmadan satış yapmak mümkün hale geldi. İşte Hepsiburada.Com! online dükkan. Bunun gibi nice siteler var.
Artık devir değişti. İstersen evde üretirsin, istersen evden kazanırsın. Bugün böyle müthiş imkânlar var. Bugün bir köyde yaşayan çocuğun, cebindeki akıllı telefonla erişebildiği bilgiye, 15 yıl önce ABD Başkanı erişemiyordu. Teknoloji kadınlarımızın ekonomiye katılımı için muazzam bir fırsat sunuyor. Teknoloji işin içine girdi mi doğu batı ayrımı da sona eriyor. İnternete erişiminiz varsa aslında dünyanın merkezindesiniz. TOBB olarak dünyanın önemli teknoloji şirketleriyle yakın çalışmaya başladık. Şimdi Turkcell ile birlikte Geleceği Yazan Kadınlar projemizi tamamlamak üzereyiz.
18 ilde 1800 kadına “uygulama yazılımı” eğitimi verdik. Kodlamanın yanında, iş planı hazırlama eğitimi verdik. Şimdi en iyi iş planını seçeceğiz ve proje sahibi kadınlarımızı ABD’ye göndereceğiz. Facebook ve Instagram’ı hep laf üretmek için kullandık. Artık bu değişsin istiyoruz. 10 ilde 5000 kadına Facebook ve Instagram’ı ticaret yapmak için nasıl kullanabilirler onu öğreteceğiz. Google ile Dijital Atölye Projesini gerçekleştiriyoruz. Girişimcilerimize-Gençlerimize dijitalleşme eğitimi veriyoruz. Amaç KOBİ’lerimize dijital dünyada etkin bir şekilde var olmaları için yapmaları gerekenleri öğretmek.”
Kadınlardan kendilerine güvenmelerini isteyen Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin geleceğine güvenin! Mutlaka Oda ve Borsaların meclislerine girin. Bizim sizlere ihtiyacımız var, Biz sizlere güveniyoruz. Güzel ülkemin büyük hayallerinde sizlerin izi, imzası olsun istiyoruz. Daha açık söyleyeyim! Sizsiz olmaz!” ifadesini kullandı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de, “500 bin 919 şirketin kadınlar tarafından yönetildiğini görüyoruz. Kadınların yönetici olduğu şirketlerimizin çok daha başarılı olduklarını gözlemliyoruz” ifadesini kullandı.
Bakan Tüfenkci, Bingöl Üniversitesi Kongre Merkezinde düzenlenen “Bingöl Ulusal Kadın Girişimciliği Kongresi”nin açılışında, kadın ve erkeği ayrıştıran değil, bütünleştiren bir sistemin önemine değindi.
Kadınlara ayrı değer verdiklerini belirten Tüfenkci, anayasada kadınlar lehine pozitif ayrımcılığı getiren ve bunu her alanda hayata geçirmeye çalışan bir iktidar olduklarını vurguladı.
Tüfenkci, kadın girişimcilere her türlü desteği verdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti: “Kadınlarımızın gelişimi noktasında, ‘Ekonomik ve ticari anlamda hangi fırsatları sunar, hangi destekleri verirsek daha ilerilere taşırız?’ diye gerçekten kafa yoruyoruz. Sizden bu anlamda gelecek her türlü öneriye de hükümet olarak açık olduğumuzu ifade ediyorum. Kadınlarımızın fikirlerinin değer bulması, hayata geçmesi noktasında baktığımız zaman Türkiye’nin gelişmiş ülkelere göre esasında çok da geride olmadığını görebiliyoruz. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yaptığı hane halkı çalışmasına göre kadınlarımızın yüzde 8,1 iş gücüne katkı sağladığını görüyoruz.”
Bakanlıkça hazırladıkları veri tabanına göre Türkiye’de 1 milyon 889 bin 277 ticari şirket ve ticari işletme bulunduğunu anlatan Tüfenkci, bunlardan 530 bin 265’inde kadınların ortak olarak yer aldığını aktardı.
-”Kadınların yönetici olduğu şirketlerimiz daha başarılı”
Kadınların iş hayatındaki başarılarına dikkati çeken Tüfenkci, şöyle devam etti: “500 bin 919 şirketin kadınlar tarafından yönetildiğini görüyoruz. Ülkemizde faaliyette bulunan toplam 35 bin 349 tek ortaklı anonim şirketin 4 bin 66’sı kadın girişimcilere ait. Ülkemizde tek ortaklı limited şirketlerin sayısı 228 bin. Bunların 31 bin 126’sı kadın girişimcilere ait.
Bu şirketlerin tamamı kadın girişimciler tarafından işletilmektedir. Kadınlarımızın yaklaşık yüzde 14’ü tamamıyla kendi kurdukları şirketlerin yöneticileri ve kurucuları olarak ticaret hayatında yer
almaktadır. Kadınların yönetici olduğu şirketlerimizin çok daha başarılı olduklarını gözlemliyoruz. Özellikle ihalelerde ve ihracatta kadın yöneticilerin hakim olduğu şirketlerin çok başarılı işler aldığını ve ihracatta da büyüdüklerine şahit oluyoruz.”
Kadınların hayatın her alanında aktif olarak yer almasını istediklerini vurgulayan Tüfenkci, ülkede kadın esnaf sayısının 261 bin 263’ü bulduğunu, kayıtlı esnafın yüzde 15’ine yakınının kadın esnaftan oluştuğunu söyledi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.