""

KADINA YÖNELİK ŞİDDET GÜNÜ « Yeniufuk Gazetesi

28 Mart 2024 - 23:17

KADINA YÖNELİK ŞİDDET GÜNÜ

KADINA YÖNELİK ŞİDDET GÜNÜ
Son Güncelleme :

25 Kasım 2017 - 7:00

Dün 24 Kasım Öğretmenleri günüydü…

Bugün 25 Kasım’ın “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü”  Bugün ile ilgili bir yazı kaleme almayı önceden planladığım için dün konuyu biraz araştırdım.

Yaptığım araştırmada ulaştığım bilgileri önce paylaşayım sonra üzerine konuşalım…

* * * *

25 Kasım 1960’ta Dominik Cumhuriyeti’nde diktatörlüğe karşı mücadele eden üç kız kardeş Patria, Minerva, Maria Mirabel’in cesetleri bir uçurumun dibinde bulundu. Mirabel kardeşlerin, tecavüz edilerek vahşice öldürüldüğü ortaya çıktı ve onlar diktatörlüğe karşı mücadelenin sembolü oldu. Bütün dünyada yankı bulan bu gelişmeler karşısında Birleşmiş Milletler 17 Aralık 1999’da, 25 Kasım’ın “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” olarak benimsenmesine karar verildi.

* * * *

Mirabel kardeşlerin öldürülmesinden sonra ertesi sabah gazetelerde bu ölümlerin bir kaza sonucu meydana geldiğini anlatan bir haber çıktı. Ama gerçek göründüğü gibi değildi. Mirabel kardeşler, ülkelerinde siyasal özgürlük için kararlılıkla mücadele ederek Latin Amerika’daki diktatör Rafael Leonidas Trujillo’ya meydan okudu .Bu yüzden diktatörlük tarafından zulme uğrayarak pek çok kez hapsedildiler ve en son olarak da 25 Kasım 1960 yılında arabalarından zorla indirilerek tecavüz ve işkenceyle katledildiler. Sonrasında, bu katliam kayıtlara “araba kazası” olarak geçti.

* * * *

1981’de Dominik’te toplanan Latin Amerika Kadın kurultayında; 25 Kasım , “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü” olarak kabul edildi. Daha sonra 1985 yılında, BM tarafından “25 Kasım, kadına yönelik şiddetin yok edilmesi için uluslararası mücadele” günü ilan edildi.

Pedro Mir (Dominikli şair) tarafından “Amén de Mariposas” (Kelebeklerin Amini) adlı, üç kız kardeşin katlini kınadığı şiirinde kullanıldı. Aynı dönemde, Dominik Cumhuriyeti’nde ve Amerika’da en çok satan yazar olan Julia Alvarez, Mirabel kız kardeşlerin hayatını anlattığı romanını In the Time of The Butterflies (Kelebekler Zamanı) yayımladı. Ve bu kitap, Mirabel kız kardeşlerin kelebekler olarak tanınmasına neden oldu. 2000 yılı 25 Kasım’ında Mirabel Kardeşlerin cesetleri doğdukları köye kadın örgütleri tarafından taşındı.

* * * *

Malum olayın üzerinden bugün 50 yıldan fazla zaman geçmesine karşın günümüzde dahi Kadına yönelik şiddet halen devam ediyor…

Sebep her ne olursa olsun Kadına şiddetle karşılık verilmesinin temlinde bana göre eğitimsizlik yatmaktadır.

Şimdiye kadar yaşananları ve olup bitenleri gözden geçirdiğimizde bir cinnet halinin yaşandığını öncelikle ifade etmeliyim.

Her ne kadar Yozgat’ta bu tür olaylar yaşanmıyorsa, Yozgat’taki İlgili kurum çalışanlarının önemli gayretleri neticesidir. Bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün gayretlerini göz ardı etmek mümkün değildir.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.