""

Kar yağışı çiftçimizi sevindirdi « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 10:39

Kar yağışı çiftçimizi sevindirdi

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta son 3 gündür etkili olan kar yağışının bölge çiftçisini sevindirdiğini söyledi.

Kar yağışı çiftçimizi sevindirdi
Son Güncelleme :

25 Ocak 2022 - 17:48

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta son 3 gündür etkili olan kar yağışının bölge çiftçisini sevindirdiğini söyledi.

Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, yaptığı açıklamada ilde geçen yıl son yılların en kurak yılını yaşadıklarını belirterek, hububat hasat döneminde yüzde 70 ile yüzde 100 oranında zararların meydana geldiğini hatırlattı.
Ülke genelinde olduğu gibi Yozgat’ta da 3 gündür aralıklarla devam eden yoğun kar yağışının bölge çiftçisini mutlu ettiğini vurgulayan Başkan Açıkgöz, kar yağışının hububat ve tüm ürünler açısından çok faydalı olduğunu ifade etti.
Açıkgöz, “Bu aylarda kar yağışı ekili hububat alanları için çok önemlidir. Çünkü ne kadar kar yağarsa yağsın buğday için çok faydalıdır. Kar olması buğdayda oluşabilecek hastalıkları yok eder. Ayrıca hububata büyük oranda zarar veren tarla farelerinin kar ve sisten dolayı ölmesine de sebep olur. Çiftçilerimiz her ne kadar kimyasal mücadele de yapsa tarla fareleri ile mücadelede istenilen başarıyı yakalayamıyoruz.Yozgat’ımızda şuana kadar kış bol kar yağışlı geçiyor. Bu karla birlikte Ancak tarla fareleri aşırı kar, don ve sis gibi doğal sebeplerle ölebilir. Bunun yanı sıra süne ve kımılda bu kar ve donla birlikte ölme olasılığı var. Kar yağışı sadece hububat açısından değil tüm ürünler açısından çok faydalıdır. Hububat ekimi yaptığımız ekim ayından bu zamana kadar istenilen seviyede yağış olmamıştı.
Bu karla birlikte inşallah bu yıl bol bereketli bir yıl olacak. Kış mevsimi devam ediyor ve önümüzdeki süreçte de yağışların olması ve karın hızlı bir şekilde erimesiyle toprağın emmesi sonucu fareyi yuvası suyla dolacak. Fare dışarı kaçmak istediğinde donmuş kardan ve sisten dolayı hareket edemez ve ölür. Yine kuraklıktan dolayı azalan baraj, gölet ve çeşme suları ve kuruyan derelerde bu kar yağışı ile birlikte yeniden çoğalır. Meteorolojiden edindiğimiz bilgiye göre de kar yağışının devam edeceği belirtiliyor. Kar rahmet ve berekettir inşallah bu kar yağışı devam eder.”dileklerinde bulundu. Ferhat ÖZER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.