Karaaslan: Kurban kesildikten sonra hemen tüketilmemeli « Yeniufuk Gazetesi – Yozgat Haberleri

12 Mayıs 2021 - 08:52

Karaaslan: Kurban kesildikten sonra hemen tüketilmemeli

Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaaslan, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde beslenme konusunda vatandaşları uyardı.

Karaaslan: Kurban kesildikten  sonra hemen tüketilmemeli
Son Güncelleme :

25 Ağustos 2017 - 7:00

18 görüntüleme

Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaaslan yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde beslenme konusunda vatandaşları uyarırken kurban etinin birkaç gün bekletilmesinden sonra tüketilmesi gerektiğini söyledi. Dr Karaaslan, “Sağlıklı bir bayram geçirmek için yüksek tansiyon, obezite, kalp-damar, mide ve bağırsak, şeker hastalığı olan kişilerin doğru beslenmesi çok önemlidir. Kırmızı et iyi kalitede hayvansal proteinin yanı sıra demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B ve A vitaminleri içermektedir. Fakat E ve C vitamini içermemektedir. Kurban Bayramı’nda görülen yanlış alışkanlıkların başında kurban etlerinin kesildikten hemen sonra kahvaltıda tüketilmesi gelmektedir. Etler sindirimi zor besinlerdir ve yeni kesilmiş hayvanların etlerinde ki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa sebep olur. Özellikle mide ve bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmelidir. Bayramda tüketilen etin miktarı kadar pişirme yöntemi de önemlidir. Etler ızgara, haşlama ve fırında yâda tencerede sebze ile birlikte pişirilmelidir. Etler ızgarada pişirilecekse vitamin kaybını önlemek ve kanserojen madde oluşumunu engellemek için etler ateşten 15 cm uzakta olmalıdır. Kömürler kor halini aldıktan sonra etler pişirilmelidir. Et kullanılarak yapılan sebze yemeklerine yağ ilave edilmemelidir.
Özellikle katı yağlar, et yemeklerinde kullanılmamalıdır. Et kendi yağı ile pişirilmesi sağlanmalıdır. Kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durulmalıdır. Kurban bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya iç yağı eklenmeden kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılmalıdır. Mutlaka yanında çoban salata veya taze nane, maydanoz tüketilmelidir” diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.