""

Karaaslan’dan Dünya Kalp günü açıklaması « Yeniufuk Gazetesi

28 Mart 2024 - 11:25

Karaaslan’dan Dünya Kalp günü açıklaması

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaaslan, 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada kalp hastalıklarının dünyada başlıca ölüm nedenlerinden biri olduğunu kaydederken kalp hastalıklarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

Karaaslan’dan Dünya Kalp günü açıklaması
Son Güncelleme :

29 Eylül 2017 - 7:00

29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayısıyla İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaaslan yazılı basın açıklamasında Dünya Kalp Gününün dünyada başlıca ölüm nedenlerinden olan kalp hastalıkları hakkında tüm insanları bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla düzenlenen bir gün olduğunu ifade etti.
Kalp ve damar hastalıklarının küresel olarak bir numaralı ölüm sebebi olduğunu vurlayan Dr. Karaasalan, “Ülkemizde eğitim ve gelir düzeyinin yükselmesi, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan hastalıkların kontrolü gibi etkenlerle yaşam süresi artmaktadır. Yaşam süresinin uzamasına ve yaşlı nüfusun artmasına bağlı kalp damar hastalıkları, şeker rahatsızlıkları veya inme (felç) rahatsızlıklarının görülme sıklığında artış meydana gelmektedir. Kalp ve damar hastalıkları küresel olarak bir numaralı ölüm sebebidir. Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Kalp hastalıkları risk faktörleri arasında, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, stres, tütün kullanımı ve alkol kullanımı yer almaktadır. Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı etkisiyle bireylerde kan basıncında yükselme, kan şekeri yüksekliği, fazla kilo ve obezite görülebilmektedir. Hipertansiyon, diyabet ve obezitenin tedavisi de kalp damar hastalıkları riskini azaltır.” dedi.
Stresin de kalp damar hastalıklarının diğer etkenlerinden biri olduğunu kaydeden Dr. Karaaslan, “Tütün kullanımının bırakılması, diyette tuz ve şeker kısıtlaması, sebze-meyve tüketilmesi, düzenli fiziksel aktivite, alkol kullanımından kaçınılmasının kalp damar hastalıkları riskini azalttığı gösterilmiştir. Sosyal ekonomik faktörler, kültürel değişiklikler ve çalışma hayatının getirdiği stres, kalp damar hastalıklarının diğer etkenleri arasındadır. Sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için; sağlıklı beslenelim, yeterli sebze-meyve tüketelim, diyetimizdeki tuz, şeker ve yağ miktarını azaltalım, her gün en az 30 dk süreyle yapılan düzenli fiziksel aktivite kalp sağlığını sürdürmeye yardım eder, tütün ve tütün ürünleri kullanmayalım, alkol kullanmayalım, kilolu veya obez olup olmadığımızı, kan basıncımızı ve kan şekerimizi öğrenerek hekim tavsiyelerine mutlaka uyalım.” dedi.
Çocukluk döneminde edinilecek bir takım alışkanlıkların kalp ve dolaşım sistemi sağlığı açısından önemli olduğunu da vurgulayan Dr. Karaaslan, “Kalp ve dolaşım sisteminin sağlığını korumak için şart olan hareketli yaşam tarzı, düzenli egzersiz, obeziteyle mücadele, sağlıklı beslenme ve tütünden uzak durma önerileri geleceğin büyükleri olan çocuklarımız için de geçerlidir. Tüm bu alışkanlıklar çocuklukta kazanılmalıdır.
Bu yüzden; Çocuklarımızın bilgisayar karşısında hareketsiz bir yaşam sürmesine izin vermeyelim, onlara doğada kendi yaşıtları ile bol hareket edebilecekleri ortamlar hazırlayalım, düzenli egzersizler için örnek olalım. Kalp dostu beslenme alışkanlığını edinelim ve uygulayalım, meyve ve sebzeyi çocuklarımıza sevdirelim, “kötü” yağ ve şeker içeriği yüksek bol kalorili besinleri tüketmeyelim ve tükettirmeyelim. Tütünden uzak duralım; hem çocuklarımıza örnek olmak için hem de onları pasif içicilikten kurtarmak için sigara içilen ortamlarda bile bulunmayalım. Bu duygu ve düşüncelerle Bartın halkının ve milletimizin Dünya Kalp Gününü tebrik ederim.” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.