Tarım sektörünün genel önemine değinen Kayalar, pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşı gibi uluslararası olayların da tarım sektörünün ne kadar kritik olduğunu gösterdiğini ifade etti.
Mayıs ayının sonundan itibaren Adana’dan başlayarak Türkiye genelindeki bölgelere göre arpa ve buğday hasadının devam ettiğini, özellikle Orta Anadolu bölgelerinde hasatın yoğun olduğunu ifade eden Kayalar, Ancak bu dönemde çiftçilerin büyük sıkıntılar yaşadığını belirterek, yaşanan sorunların kamuoyuna ve yetkililere iletilmesi gerektiğini vurguladı.
ÇİFTÇİLERİMİZ RANDEVU KONUSUNDA BÜYÜK SIKINTILAR YAŞIYOR
Randevu sistemi konusunda ciddi sorunlar yaşandığını dile getiren Kayalar, çiftçilerin ürünlerini TMO’ya teslim etmek için randevu almakta büyük zorluklar çektiğini ifade etti. Randevu almanın uzun sürdüğünü ve ürünlerin nasıl saklanacağı gibi sorunları beraberinde getirdiğini belirtti. Ayrıca, çiftçilerin kota sıkıntısı yaşadığını ve ürettikleri ürünleri bu kotalar dahilinde satmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.
Ürün fiyatlarının da çiftçilerin beklentilerinin altında olduğunu belirten Kayalar, çiftçilerin maliyetlerini karşılamakta zorlandığını ve ürünlerini uygun fiyata sattıklarında bile yeterli gelir elde edemediklerini ifade etti. Ayrıca, tarım kredi borçları ve ödemeleri konusunda da sorunlar yaşandığını ve çiftçilerin sıkıntılarını dile getirdi.
Kayalar, çiftçilere destek olunması için çeşitli önerilerde bulundu. Öncelikle randevu sistemini kısa süreliğine çekmeyi, çiftçi borçlarının tarım kredi borçları gibi faizsiz olarak ertelenmesini, ürün bedellerinin artırılmasını, yeni üretim sezonuna girerken girdi maliyetlerinin düşürülmesini ve tarım politikalarının çiftçi kuruluşları ve çiftçilerle birlikte şekillendirilmesini önerdi.
Kayalar, çiftçilerin yaşadığı sıkıntıların kamuoyuna duyurulmasının önemine dikkat çekti ve basının bu konuda destek olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çiftçilerin yaşadığı sorunların çözümü için tüm siyasi partilerin işbirliği yapması gerektiğini belirtti. Ferhat ÖZER