""

Kenevir üretimi ne durumda? « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 14:39

Kenevir üretimi ne durumda?

Bugünkü köşe yazısında hükümet tarafından 3 yıl önce endüstriyel kenevir ekilecek iller arasında Yozgat’ın da bulunduğunu hatrlatan gazetemiz sahibi Bekir Çaylak, Yozgat Bozok Üniversitesi bünyesinde kurulan Kenevir Araştırma Enstitüsü çalışmalarının hangi aşamada olduğunu ve bu çalışmaların gelinen nokta itibariyle bölge çiftçisinin neden dikkatini çekmediğini sorguladı.
“Sorduğum ve sormadığım sorulara yanıt bulmak için Kenevir Araştırma Enstitüsünün internet sitesini tek tek inceledim ne yazık ki birkaç fotoğraf ile üç-beş akademik yazı dışında bir şey olmadığını gördüm” diyen Çaylak, son iki yıldır yapılan çalışmaların hiç olmazsa bundan sonra daha profesyonel, bu işi bilen ekip tarafından yapılması gerektiğine dikkatleri çekti.

Kenevir üretimi ne durumda?
Son Güncelleme :

26 Eylül 2021 - 16:30

Kenevir, ülkemizin ve Yozgat’ın eski kültür bitkilerinden birisi olup, son yıllarda önemi ve kullanımı dünyada gittikçe yaygınlaşmaktadır. Yozgat, kenevir yönetmeliğine göre üretime izin verilen 19 ilden biri olmuştu.
Buraya kadar olan kısımda bir sorun yok. Hatta kenevir yetiştirmek için izin verilen iller arasında Yozgat’ın da bulunması hepimizi mutlu eden çok güzel bir haberdi. Ancak bu izinle birlikte Yozgat Bozok Üniversitesi, 3 yıldır kenevir ekimi ve üretim yapmak üzere yaptığı çalışmalarda bugün gelinen noktaya bakmak lazım.
İşte sorun da burada karşımıza çıkıyor.
3 yılın sonunda bir mesafe alındı mı?
Gelinen nokta, verilen emek, onca zahmet, gayret ve çabanın karşılığı ne durumda?
Yozgat Bozok Üniversitesi’nin 3 yıldan bu yana yapmış olduğu çalışmalar bölge çiftçisinin dikkatini neden çekmiyor?
Sorduğum ve sormadığım sorulara yanıt bulmak için Kenevir Araştırma Enstitüsünün internet sitesini tek tek inceledim ne yazık ki birkaç fotoğraf ile üç-beş akademik yazı dışında bir şey olmadığını gördüm.
Aradan geçen zaman içinde kaç toplantı kaç açıklama yapıldı bunların sayısını hem ilgili kurum hem de kamuoyu sayısını unuttu. Gerisin geri dönüp baktığımızda içinde fotoğraf olmayan kocaman boş bir çerçeve var.
Yozgat kamuoyu her defasında “Kenevir ekiminin dünya genelinde günden güne yaygınlaştı” sözlerini duymaktan gerçekten çok sıkıldığını hatırlatmak isterim.
Herkes kenevir ekiminin dünya genelinde günden güne yaygınlaştığını zaten biliyor. Bu konuda müneccim olmaya gerek yok ki.
Kenevir, geçmişte olduğu gibi bugünde üretilen her türlü ürünün temelini oluşturan bir ham maddeye sahip ürün özelliği taşımaktadır.
Bu konuda yapılan araştırmalara kısaca baktığımızda bugün bin 500 kalem ürünün üretiminde ham madde olarak kullanılan kenevir de İhtisaslaştığına inanmak istediğimiz Yozgat Bozok Üniversitesi artık, bölge çiftçisinin önüne somut bir şeyler koymalıdır.
Boş kalan ya da nadasa bırakılan arazilerde 3 ya da 6 santim boylarında kenevirlerin yetiştiğini görmenin vakti gelmedi mi?
Yoksa başkaca birçok konuda olduğu gibi Yozgat kamuoyuna, siyasetçiye, sivil toplum kuruluşlarına ve bölge çiftçisine 3 yıl önce kurulan bir hayal mi, satılmak isteniyor?

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.