""

Kışın karda ve buzda kayıp düşmelere dikkat « Yeniufuk Gazetesi

28 Mart 2024 - 14:16

Kışın karda ve buzda kayıp düşmelere dikkat

Kış mevsiminin gelmesiyle buzda kayıp düşerek sakatlanmaların sayısı artarken, uzmanlar kayarak düşmenin ciddi sakatlıklara ve ölümlere neden olabileceği uyarısında bulundu.
Kış aylarında soğuk ve yağışlı havalarla birlikte buzlu veya karlı zeminde kayıp düşmeler artıyor.

Kışın karda ve buzda kayıp düşmelere dikkat
Son Güncelleme :

23 Kasım 2017 - 7:00

Kış mevsiminin gelmesiyle buzda kayıp düşerek sakatlanmaların sayısı artarken, uzmanlar kayarak düşmenin ciddi sakatlıklara ve ölümlere neden olabileceği uyarısında bulundu.
Kış aylarında soğuk ve yağışlı havalarla birlikte buzlu veya karlı zeminde kayıp düşmeler artıyor. Bunun sonucunda kol ve bacaklarda kırıklar, hatta kafa yaralanmaları meydana geliyor. Yozgat’ta da kar ve buzlanmalardan dolayı düşerek hastanelere başvuranların sayısı yaklaşık 20 kişi olduğu öğrenildi.
. Buzlu havada yürümenin inceliklerine dikkat çeken Uzmanlar, “Kış aylarında buzlanma ve yerde kaymalar arttığı için düşmeler ve kazalar da artmaktadır. Düşmeler sonucunda ufak doku hasarları olduğu gibi büyük kemik kırıkları kafa travmaları da oluşabilir. Kaymayı önlememiz için bazı önlemler almamız gerekiyor. İlk olarak giydiğimiz ayakkabılar önemli. Ayakkabılarımızı buzda kaymayacak kauçuk tabanlı ayakkabılar seçmemiz lazım. Topuklu ve kösele ayakkabılar kaymaya neden olabilir. Bunun dışında yürüdüğümüz zaman adımlarımızı küçük küçük omuz hizamızdan fazla atmamamız gerekiyor. Özellikle merdiven, kaldırım gibi yerlerde yürürken dengemizi sağlamak için mutlaka tek elimizin boş olmasına dikkat etmeliyiz. Ayağımız kaydığı zaman elimizle kendimizi, başımızı ve belimizi koruyabiliriz. Kafamızın direk yere çarpmasını önlemek için kolumuzla önlem almalıyız. Kafa travmaları, kafatası kırıklarına ve beyin kanamalarına neden olabilir. Ayrıca düşmeler sonucu omurga hasarları da oluşabilir. Omurga hasarları bel kırıklarına da neden olabilir. Düştüğümüz zaman hemen yerden kalkmaya çalışmayalım. Önce bir süre bekleyip herhangi bir yerimizde ağrı, hasar olup olmadığına kendimizi dinleyerek bulalım. Eğer çok şiddetli bir bel ağrımız varsa ya da çok ciddi bir kafa travmamız varsa yerimizden kıpırdamayıp yardım çağıralım. Eğer düşme sonucunda günlerce geçmeyen baş ağrıları oluyorsa mutlaka erken dönemde doktora başvurmamız gerekiyor. Kafatası kırıkları oluşmuş olabilir ve kafatası kırıkları ciddi beyin kanamalarına neden olabilir” diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.