""

Kışlık salça yapımı geleneği devam ediyor « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 23:10

Kışlık salça yapımı geleneği devam ediyor

Yozgat’ta eskiden köylerde yapılan salça geleneğini vatandaşlar köylerden ve pazardan kasalarla aldıkları domatesleri kaynatarak salça yaparak sürdürüyor.

Kışlık salça yapımı geleneği devam ediyor
Son Güncelleme :

19 Eylül 2021 - 16:00

Vatandaşlar, yemeklerde hazır salça kullanmak yerine doğal el yapımı salçayı tercih ediyor. Kışlık olarak tüketecekleri salça için domatesleri süzgeçten geçirdikten sonra saatlerce kaynatarak salça kıvamına gelmesi için büyük uğraş veriyor.
Organik domates salçası için yoğun mesai harcayan maharetli eller, toplanan domatesleri temizlenip kesilerek suyunu çıkartıyor. Büyük kazanlarda odun ateşinde kaynatılarak koyulaşan domates suyu, salçaya dönüştükten sonra bidon ve kavanozlara konularak kış mevsimi için kilerlerdeki yerlerini alıyor.
Fabrikasyon ürünleri tercih etmeyen vatandaşlar eski geleneklerini devam ettiriyor. Ev yapımı olarak bilinen domates salçası organik olması sebebiyle daha çok tercih ediliyor.
Hafta sonu köyündeki bahçesinden topladıkları domatesleri Yozgat’taki evinin bahçesinde kaynatarak salça yapımına başladıkları söyleyen Murat Doğmuş, “Yozgat’ta kamuda çalışıyorum. Hafta sonuna denk getirerek kendi köyümüz olan Kale Köyündeki bahçemde kasalara topladığımız salçayı merkezdeki evimizin bahçesine getirdik. Eşim ve çocuklarla birlikte domatesleri soyarak suyunu kazanda yanan ateşte kaynatmaya başladık. Yaklaşık çok zahmetli bir iş fakat biz bunu her yıl yaparak kışlık salçamızı kendimiz üretiyoruz. Hem daha doğal hem de daha sağlıklı olarak görüyoruz. Çocuklarda alıştıkları için hazır satılan salça yerine kendi yaptığımız salçayı daha çok seviyor. Hafta sonu zor oluyor ama iki gündür aralıksız salça yapımına devam ediyoruz” dedi.
Pembe Doğmuş’ta benzer ifadeler kullanarak, şunları söyledi: “Kendi bahçemizde topladığımız domatesler ve salçamızın doğal olmasını istiyoruz. Kendi salçamızı kendimiz yapıyoruz. Hem daha sağlıklı oluyor hem de daha hesaplı oluyor. Yemeklerde hazır kullanılan salça göre daha lezzetli oluyor.” / Ferhat ÖZER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.