Kombiyi kapatmanın tasarruf sağlamayacağını dile getiren Demirel, “Kombiyi kapattığınız zaman siz yataktayken, evin içi, duvarları, eşyaları soğumaya başlar. Sabah işe gitmek için kalktığınızda kombiyi çalıştırırsınız. Daireyi en kısa zamanda ısıtma ihtiyacı duyarsınız. En kısa zamanda ısıtmak için de kombiyi en yüksek derecede çalıştırmanız gerekir. Normal şartlarda içerisinin ısınması 1 saati bulmaktadır. Siz yüksek ısıda çalıştıracağınız için 15-20 dakikada ısınır. Bu sebeple yüksek derecede daha fazla yakıt sarfiyati yapmış olursunuz” diye konuştu.
Yozgat Makine Mühendisleri Odası Başkanı Tahir Demirel, gece yatarken kombiyi kapatarak tasarruf sağlamak isteyenlere bulundu. Kombiyi kapatmanın tasarruf sağlamayacağını dile getiren Demirel, “Kombiyi kapattığınız zaman siz yataktayken, evin içi, duvarları, eşyaları soğumaya başlar. Sabah işe gitmek için kalktığınızda kombiyi çalıştırırsınız. Daireyi en kısa zamanda ısıtma ihtiyacı duyarsınız. En kısa zamanda ısıtmak için de kombiyi en yüksek derecede çalıştırmanız gerekir. Normal şartlarda içerisinin ısınması 1 saati bulmaktadır. Siz yüksek ısıda çalıştıracağınız için 15-20 dakikada ısınır. Bu sebeple yüksek derecede daha fazla yakıt sarfiyati yapmış olursunuz” diye konuştu.
Kombiyi gece yatmadan önce kapatmak yerine ısısını en düşük ayarda çalıştırmanın daha faydalı olacağını kaydeden Demirel, “ Isıyı düşürdüğünüzde iç ortam soğumamış olur. Sabah kalktığınızda iç ortamı, dairenizi ısıtma ihtiyacı duymazsınız. Böylelikle sabah kalktığınızda sıcak bir ortamla karşılaştığınız için yakıt sarfiyatını da engellemiş olursunuz” dedi.
Demirel, kombinin gece kısık ayarda çalışırken harcadığı yakıt miktarının sabah kalkıldığında 15 dakikada harcanan yakıt ile karşılaştırıldığında arar yüzde 50 oranında bir fark oluşacağını dile getirdi.
Sabah yüksek derecede çalıştırılan kombinin gece düşük ısıda çalıştırılan yakıta göre 2 kat fazla enerji sarfiyatı yaptığını anlatan Demirel, “Gece kullanımı dışında gündüz kısa süreliğine dışarıya çıkıyorsanız da kombinizi tam kapatmak yerine kısmanızda yakıt tasarrufu açısından fark vardır” dedi.
EN ÜST KATTA
OTURUYORUM, EVİMİ SICAK TUTMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİM?
En üst katta oturmanın orta katlara nazaran bazı dezavantajları bulunduğunu anlatan Tahir Demirel, “Tavan arası ile çatı arasındaki ısı sirkülasyonu en üst kattaki daireyi olumsuz etkiler. Tavan arasında bulunan soğuk hava, evdeki ısının tavandan dışarı çıkarak dağılmasına neden olur.
Bu ısı kaybını önlemek için çatı katına izolasyon malzemesi döşetebilirsiniz ya da evinize bulunduğu cepheye göre iç ya da dış yalıtım yaptırabilirsiniz” şeklinde konuştu.
Demirel, kuzey cepheli dairelerde dışarıdan yapılan mantolamaya ek olarak dairenin içinden de yalıtım yaptırılabileceğini ve peteklerin daha iyi ısınabilmesi için de kombiyi kullanmadan önce bar basıncının kontrol edilmesi, bunun yanında iki yılda bir de mutlaka petek temizliğinin yaptırılması gerektiğini bildirdi.
Kalorifer peteğinin arkasına alüminyum folyo koyarak yüzde 3’lük bir ısı elde edilebileceğini vurgulayan Demirel, “Peteğin arkasına koyulan bu alüminyum folyo kaplama ile petekten çıkan sıcaklığın duvardan dışarı çıkıp ısı kaybı yaratması önlenir. Bunun yanında bundan daha önemli olarak, pencerelerinizin çift camlı izolasyonlu olması gerekir. Bunun dışında ısı kaybını önlemek için binada mantolama yoksa mantolama yapabilirsiniz” diye konuştu.
“Çatı katında oturuyorsanız çatı ile tavan arasına izolasyon malzemesi yaptırabilirsiniz. Eğer eviniz zemin katta ise, bodrum katının tavanına yalıtım malzemesi yaptırabilirsiniz.
Evinizin altında bir dükkan varsa ve bu dükkan boşsa ısı kaybı oluşacağı için dükkanın tavan kısmına da ısı yalıtım malzemesi yaptırabilirsiniz” diyen Demirel, bu sayede ısı kayıplarının önemli derecede önlenebileceğini açıkladı. Demirel, zemin katların sıklıkla ısınma sorunu yaşayan daireler olduğunu ve yapılabilecek birkaç uygulama ile bu sorunun üstesinden gelinebileceğini dile getirdi.
“Oturduğunuz apartmanın bodrumu varsa bodrum evinizde ısı kaybına neden olur. Bodrum tavanına yalıtım yaptırarak ısı sorununu çözebilirsiniz. Altınızda bodrum yerine dükkan varsa ve bu dükkan boşsa evinizde ısı sorunu olacaktır. Bunu önlemek için dükkanın tavanına yalıtım yaptırabilirsiniz” diyen Demirel, dükkan ya da bodrum olmaması halinde ise şu önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti;
“-Zemini kaldırıp ısı yalıtım malzemesi döşetin.
-Isı yalıtım malzemesinin üstüne membran döşetin.
-Membranın üstüne ince bir tabaka şap dökün.
-En son kalorifer ve su tesisatını döşeterek zemini kapatın.
Evinizdeki ısı kaybını önlemek için pencere kenarlarını kontrol ettirmenizde ve eski camlarınızı çift ısı camlı pencerelerle değiştirmenizde fayda vardır”.
Kombiyi kapatmak ısı tasarrufu sağlar mı?
Yozgat Makine Mühendisleri Odası Başkanı Tahir Demirel, gece yatarken kombiyi kapatarak tasarruf sağlamak isteyenlere bulundu.