""

Kozan: ALS Hastalığı hakkında bilgilendirdi « Yeniufuk Gazetesi

1 Temmuz 2024 - 23:47

Kozan: ALS Hastalığı hakkında bilgilendirdi

Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Mustafa Kozan, ALS (Amiyotrofik lateral skleroz) hastalığının bir motor nöron hastalığı olduğunu ve bulaşıcı olmadığını belirterek, hastalığın tedavi edilebilir bir durumunun bulunmadığını vurguladı.

Kozan: ALS Hastalığı hakkında bilgilendirdi
Son Güncelleme :

24 Haziran 2024 - 18:19

Başhekim Mustafa Kozan, Dünya ALS Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, ALS’nin beyin ve omurilikteki sinir hücrelerini etkileyen ilerleyici bir nörodejeneratif hastalık olduğunu ve genellikle kas güçsüzlüğü, konuşma, yutkunma ve hareket etme güçlüğü gibi belirtilerle ortaya çıktığını ifade etti.
ALS hastalığının kesin bir tedavisinin olmadığını ancak semptomların yönetilmesi ve hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılması için çeşitli tedavi yöntemlerinin uygulandığını belirten Uz. Dr. Kozan, şunları söyledi: “ALS hastalarında kullanılan özel ilaçlarla vücuttaki glutamat miktarı azaltılmaya çalışılır, bu da hastalığın ilerleyişini yavaşlatır ve solunum cihazına olan bağımlılığı geciktirebilir.”
Hastalığın belirtilerinin her hastada farklılık gösterebildiğini ve başlangıçta genellikle bir kol veya bacakta güçsüzlük veya incelme şeklinde ortaya çıktığını belirten Başhekim, erken teşhisin ve doğru tedavi yöntemlerinin hastaların yaşam kalitesini artırabileceğini dile getirdi. ALS’nin seyri hakkında da bilgi veren Uz. Dr. Kozan, hastalığın solunum kaslarının zayıfladığı kritik bir dönemde hızlı tıbbi müdahalenin önemini vurguladı.
ALS hastalığının yaşam süresi üzerindeki etkilerine de değinen Başhekimi, hastaların iyi bir tıbbi ve sosyal destekle 10 yıl ve üzerinde yaşayabildiklerini, hatta bazılarının 20 yılın üzerinde hayatta kalabildiğini belirtti. Ancak bu sürenin hastalığın bireyden bireye farklılık gösterdiğini ve tam olarak nedeninin bilinmediğini ifade etti./Yusuf BAĞCI

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.