Kuduz hastalığı, Türkiye’de ve çevre ülkelerde kısmen yaygın olarak görülmekte; ancak son yıllarda gerçekleştirilen yoğun aşılama çalışmaları ile önemli ilerlemeler kaydedildi. Yine de, hastalığın tamamen yok edilmesi mümkün olmamıştır.
Kuduz hastalığıyla mücadelede en etkili yöntem, hastalığa duyarlı sahipli-sahipsiz hayvanlar ile yaban hayvanlarının eş zamanlı aşılanarak bağışık hale getirilmesidir. Bu doğrultuda, sahipli ve sahipsiz hayvanlar her yıl programlı olarak aşılanmakta, yaban hayvanları ise oral aşı ile bağışıklık kazandırılmaktadır.
ORAL KUDUZ AŞISI PROGRAMLARININ ÖNEMİ
Oral kuduz aşısı programları, özellikle yaban hayatında kuduzun yayılmasını kontrol etmede önemli bir araç olarak değerlendirilmektedir. Bu programlar, 1980’lerde Avrupa’da, özellikle İsviçre’de tavuk kafalarının içine aşı kapsülleri konularak başlatılmış; 1985’te Kanada, 1990’da ise Amerika Birleşik Devletleri’nde uygulanmaya başlanmıştır. Türkiye’de de Tarım ve Orman Bakanlığı, kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla çeşitli projeler yürütmektedir.
Örneğin, 2008-2010 yıllarında yürütülen “Türkiye’de Kuduz Hastalığının Kontrolü Projesi” kapsamında Ege Bölgesi’nde 36 bin 500 kilometrekarelik alanda 1 milyon 800 bin doz oral kuduz aşısı ve 3 milyon doz parenteral kuduz aşısı uygulanmıştır. 2014-2016 yıllarında yürütülen diğer projelerde ise 105 bin kilometrekarelik alana 1 milyon 890 bin doz aşılı yem atılmıştır.
POZİTİF VAKA SAYISINDA ÖNEMLİ DÜŞÜŞ
“Türkiye’de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini Projesi” öncesinde aşılama alanında 194 olan pozitif numune sayısı, 2020 yılında 90’a, 2021’de 11’e ve 2022’de sadece 2’ye düşmüştür. Bu yıl eylül ayına kadar aşılama yapılan 225 bin metrekarelik alanda herhangi bir vaka görülmemesi, yürütülen aşılamaların etkinliğini göstermektedir.
Sonbahar dönemi için toplam 3 milyon 850 bin doz oral kuduz aşısının dağıtılması planlanırken, bu sayede hastalığın yayılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.
/Haber Merkezi
Kuduzla mücadele için 3,85 milyon doz oral aşı dağıtılacak
Geçmişte genellikle köpekler aracılığıyla yayılan kuduz hastalığının seyri son yıllarda değişim gösterdi. Yürütülen yoğun parenteral aşılama çalışmalarının yanı sıra, yaban hayatına yönelik oral aşılama faaliyetleriyle vaka sayısının düşürülmesi amacıyla mücadelenin devam ettiği belirtildi.