Dershanede uzun yıllar öğretmenlik yapmasının ardından tarıma yönelen Haliloğlu, Yozgat’ın iklim şartlarına uygun olarak lavanta yetiştiriciliğine karar vermiş ve bu alanda önemli bir üretim kapasitesi geliştirmiştir.
Üç yıl önce 8 dönüm arazide lavanta fidesi dikmeye başlayan Haliloğlu, şimdi 3. hasadına hazırlanıyor. Lavanta bitkilerinden elde ettiği ürünleri özellikle yağ olarak işleyen Haliloğlu, bu süreçte dış pazarlara erişimde yaşadığı zorluklara dikkat çekiyor. İhraç edemediği ürünlerini iç piyasada değerlendirmeye çalışan Haliloğlu, bu konuda devletin ve hükümet yetkililerinin uluslararası pazarlara erişim sağlaması için destek beklediğini ifade ediyor.
Bu yıl lavanta üretiminde yaşanan yağış azlığı nedeniyle %40’a yakın bir verim kaybı yaşadıklarını belirten Haliloğlu, yine de 8 dönüm alandan 2 bin kilogram verim elde edeceklerini söylüyor. Lavantanın hububata göre %50 daha karlı bir ürün olduğunu vurgulayan Haliloğlu, buğday veya arpa yerine lavanta yetiştirmenin ekonomik olarak daha kazançlı olduğunu dile getiriyor.
Lavanta üretiminin emek gerektiren bir iş olduğunu ancak bu emeğin karşılığının verimli bir şekilde alındığını belirten Haliloğlu, sulama imkanları olmadığı için yılda bir defa hasat yapabildiklerini ancak sulanan yerlerde bu sürenin iki katına çıkabileceğini ifade ediyor.
Sonuç olarak, Yozgat’ta lavanta üretimiyle tarımsal çeşitliliği artıran Harun Haliloğlu, katma değeri yüksek olan bu ürünle ilgili olarak iç piyasada faaliyet göstermeye devam ederken, uluslararası pazarlara açılabilmesi için destek beklediklerini vurguluyor./Haber Merkezi