""

Meme kanseri en sık görülen kanser türüdür « Yeniufuk Gazetesi

26 Nisan 2024 - 01:49

Meme kanseri en sık görülen kanser türüdür

Yozgat İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser türünün meme kanseri olduğu belirtildi.

Meme kanseri en sık görülen kanser türüdür
Son Güncelleme :

15 Ekim 2021 - 15:11

Yozgat İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser türünün meme kanseri olduğu belirtildi.

Erken teşhisin önemli olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Meme kanseri hem gelişmiş hemde gelişmekte olan ülkelerde kadınlarda görülen en sık kanser türüdür.

Düşük ve orta gelirli ülkelerde beklenen yaşam süresinin uzaması nedeniyle meme kanseri görülme sıklığında son yıllarda artış görülmektedir.Meme  kanserinin  görülme  sıklığındaki  artışla  beraber,  meme  kanserine  bağlı  ölümler  de  dikkat çekmektedir.Meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser türüdür.Ailede meme kanseri öyküsü, genetik yatkınlık, ileri yaş, ilk adet yaşının erken olması (12 yaşından önce),geç yaşta (55 yaşından sonra) menopoza girmek, ilk doğumunu geç yaşta (30 yaşından sonra) yapmış veya hiç doğurmamış olmak, çocuk emzirmeme gibi nedenler meme kanserinin gelişme riskini artırmaktadır.Bunların yanında aşırı kilolu veya obez olmak, bedensel etkinliğin yetersiz olması ve alkol kullanımı gibi yaşam biçimiyle ilişkili nedenler de meme kanserinin gelişme riskini artırmaktadır.Sağlıklı beslenme, düzenli ve bilinçli bedensel etkinlik, alkol alımının azaltılması veya bırakılması, vücut ağırlığının kontrolünün sağlanması ve obezite ile mücadele ile uzun vadede meme kanseri görülme sıklığı azaltılabilir. Meme kanserine yönelik korumanın erken teşhis yöntemleri ile birlikte uygulanması meme kanserinin erken dönemde tespit edilmesi ve uygun önlemlerin alınmasında başarıyı artırmaktadır. Bu açıdan toplum tabanlı taramalar büyük önem taşımaktadır.”Yusuf BAĞCI

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.