""

Memur-Sen tarafından açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 00:13

Memur-Sen tarafından açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı

Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Yozgat Şube Başkanı Kenan Şerefli, Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan “açlık-yoksulluk” araştırmasına göre, Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının bin 709 TL, yoksulluk sınırının ise 4 bin 815 TL olarak belirlendiğini söyledi.

Memur-Sen tarafından açlık ve yoksulluk sınırı açıklandı
Son Güncelleme :

09 Eylül 2017 - 7:00

Şerefli, “Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Ağustos ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 709 TL, yoksulluk sınırı ise 4 bin 815 TL olarak tespit edildi. Yapılan araştırmaya göre Ağustos ayında Temmuz ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,24’lük bir düşüş yaşandı. Ağustos ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 31,48 artışla kiraz, yüzde 16,85 artışla yumurta, yüzde 12,84 artışla kayısı; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 19,81 azalışla sivri biber, yüzde 19,72 azalışla armut, yüzde 19,01 azalışla çarliston biber madde fiyatlarında yaşandı. Aydınlanma madde fiyatında ise Ağustos ayında Temmuz ayına göre herhangi bir değişim gözlemlenmedi” dedi. Şerefli, şu ifadelere yer verdi; “Ağustos ayında Temmuz ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 1,63’lük bir düşüş gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimler yüzde 1,48 artışla iç çamaşırı madde fiyatlarında oldu. Bununla birlikte giyim madde fiyatlarında Temmuz ayına göre yüzde 6,45 azalışla kadın tişörtü, yüzde 6,1 azalışla kadın ceketi, yüzde 5,19 azalışla kadın pantolonu madde fiyatlarında düşüş gözlemlendi. Ağustos ayında Temmuz ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 1,8’lik bir artış gözlenirken; Ağustos ayında Temmuz ayına göre barınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,81’lik bir artış oldu.
HABERLEŞME VE EĞİTİM FİYATLARINDA ARTIŞ
Ağustos ayında Temmuz ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,93’lük bir artış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 6,81 artışla telefon ekipmanları madde fiyatında olduğu gözlendi. Bununla birlikte haberleşme madde fiyatlarında Temmuz ayına göre yüzde 0,48 azalışla cep telefonu görüşme ücreti madde fiyatında düşüş gözlemlendi. Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 0,76’lık bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Temmuz ayına göre değişimin yüzde 10,51 artışla özel üniversite ücreti, yüzde 3,23 artışla yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitimkültür madde yüzde 1,52 azalışla fotoğraf makinesi, yüzde 1,5 azalışla yurtiçi haftasonu turları madde fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.
Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 0,28’lik bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 3,38 artışla makyaj malzemeleri madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Temmuz ayına göre yüzde 2,22 azalışla mendil madde fiyatında düşüş gözlemlendi.

SAĞLIK VE ULAŞIM MADDE FİYATLARINDA ARTIŞ
Ağustos ayında Temmuz ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,34’lük bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimin yüzde 1,52 artışla tansiyon aleti, yüzde 0,79 artışla derece madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte sağlık madde fiyatlarında Temmuz ayına göre yüzde 0,01 azalışla ultrason ücreti fiyatında düşüş gözlemlendi. Ulaşım madde fiyatlarında yüzde 0,53’lük bir artış olduğu belirlendi. Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 8,83 artışla LPG dolum ücreti, yüzde 2,66 artışla mazot, yüzde 2,52 artışla benzin fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında yüzde 2,15 azalışla araçların tamirine ve bakımına ödenen ücretler, yüzde 1,57 azalışla araba ile ilgili temizlik ve bakım ürünleri madde fiyatlarında düşüş gözlemlendi. Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 0,81’lik bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 1,56 artışla sıhhi teçhizat malzemeleri (musluk) madde fiyatında olduğu gözlendi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.