""

Meslek Lisesi Olmadan Olmaz! « Yeniufuk Gazetesi

26 Kasım 2024 - 06:58

Meslek Lisesi Olmadan Olmaz!

Meslek Lisesi Olmadan Olmaz!
Son Güncelleme :

17 Ağustos 2023 - 16:49

Bir internet sitesinde geçtiğimiz günlerde “Yozgat’ta yıkılan okulun yerinde yeller esiyor!” başlığı altında kullanılan spotta, “Yozgat Ticaret Meslek Lisesi’nin yıkılmasının ardından arsasının uzun süredir boş durması dikkat çekti” şeklindeki haberin detayı şöyle verilmiş; “Yozgat ticaret hayatına çok önemli isimler kazandıran, merhum Gazi Öztürk zamanında ise tam anlamıyla zirvesini yaşayan Yozgat Ticaret Meslek Lisesi’nin yıkılmasının ardından uzun yıllar geçmesine rağmen arsasının nasıl ve ne şekilde değerlendirileceği netleşmedi.
Dönemin Valisi Kemal Yurtnaç’ın talimatları ile kimisi çürük olduğu, kimisi deprem yönetmeliğine uygun olmadığı için yıkılan eğitim kurumlarının birçoğunun yerine yenilerinin yapılmasına rağmen Ticaret Meslek Lisesi arsasının yaklaşık 6 yılı aşkındır boş durması, Yozgat eğitimi açısından kayıp olarak değerlendirildi. Mevcut ekonomik durum ele alındığında şu an için bölgeye eğitime hizmet edecek bir binanın yapılmasının zor olduğu göz onuna alındığı zaman arsanın bölgenin de durumu ele alınarak başka bir şekilde değerlendirilmesi bekleniyor.”
Bu haberi okuyunca aklıma uzun zaman önce yine bu köşeden kaleme aldığım; “Meslek lisesi memleket meselesi” başlıklı köşe yazım aklıma geldi.
“Koç Holding, Milli Eğitim Bakanlığı ile 2006 yılında,‘Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü’ imzalandı. Vehbi Koç Vakfı’nın da destek verdiği Proje, Meslek Lisesi Memleket Meselesi (MLMM) sloganı ile mesleki teknik eğitimin önemi konusunda toplumun her kesiminde farkındalık yaratmak ve bu konuda liderlik yaparak, devletle iş dünyası arasında işbirliğinin tohumlarını atmak amaçlarıyla devam etmektedir.
Projeye zaman içerisinde 264 meslek lisesi, 8000 meslek lisesi öğrencisi, farklı ölçek ve sektörlerde 20 Koç Topluluğu şirketi ve 350’yi aşkın çalışan gönüllü olarak dahil oldu. Proje kapsamında şirketler ile alanlarında eğitim veren meslek liseleri arasında eşleştirme sağlanarak, bir yandan gençlerin istihdam edilebilirliğinin artırılması, diğer yandan da işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine katkıda bulunulması amaçlandı.
Gerçekleştirilen eşleştirmeler, zaman içerisinde okullar ve işletmelerin ihtiyaç ve olanaklarına bağlı olarak meslek lisesi öğrencilerine burs, staj ve gönüllü koçluk desteği sağlanmasından okullarda eğitimin altyapısı ve içeriğinin iyileştirilip günümüz teknolojileri ile uyumlu hale getirilmeleri için müfredat, malzeme ve laboratuvar desteğine kadar geniş bir alana yayıldı.
Zamanla; burs, müfredat, laboratuvar, staj, kişisel ve mesleki gelişim ve istihdam desteği gibi bileşenleri ile ‘Okul-İşletme İşbirliği Modeli’ adını alan bu yapılanmanın temelinde mesleki eğitim veren okullar ile işletmeler arasında sektörel bazda işbirlikleri geliştirerek, eğitim ve iş dünyası arasında köprülerin kurulması yatmaktadır. Koç Holding ‘Meslek Lisesi Memleket Meselesi’ Projesi kapsamında söz konusu modelini kurumsal, sektörel ve politika düzeylerinde yaygınlaştırılması için çalışmalar devam etmektedir.” Yozgat’a baktığımızda ise, tam tersi bir durum yaşanmaktadır. Birçok alanda geriye gittiğimizi görmekteyiz. Bunun sebebi maalesef eğitim sisteminden kaynaklı olarak, kalitesiz ve niteliklerden uzak bir eğitimle karşı karşıyayız.
Yazımın girişinde alıntı olarak verdiğim haberden de anlaşılacağı gibi, yıkılan okul binalarının yerine her ne kadar yenileri yapılmış olsa da, günümüz şartlarında bu okulların eğitim ve meslek alanlarına ne kadar katkı sunup sunmadığı ortadadır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.