Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2 gün önce yapılan Eğitim toplantısı ile ilgili haberi okurken aklıma daha önceden yapılan bir toplantı geldi.
Bugün bu toplantıyı konuşalım istiyorum:
Milli Eğitim Bakanlığının talimatı üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen “Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitimin kalitesinin geliştirilmesi projesi” kapsamında dönemin idarecileri başkanlığında bir toplantı düzenlenmişti…
Bu tür toplantıları her zaman önemsemişimdir, çünkü Yozgat’ın bu kadar göç vermesine sebep teşkil eden nedenlerin başında ara eleman, kaliteli ve kariyer sahibi insan yetiştirememek ve kariyer sahibi insanlara da istihdam alanı sağlayamamak gelmektedir.
Dolayısıyla katılımcılar listesinde ismim olması nedeniyle dün düzenlenen toplantının bir bölümüne iştirak ettim…
Bu toplantıda kimler katıldı bir kez daha hatırlayalım:
Vali Yardımcısı Sayın Kemal Şahin, Belediye Başkanı Sayın Yusuf Başer, İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Saim Kuş, Mesleki Eğitim Okulları temsilcileri ve konu ile alakalı çok sayıda görevlinin hazır bulunduğu toplantının açılış bölümünde yapılan konuşmalar bana bundan yaklaşık 5 yıl önce “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” başlığı ile kaleme aldığım bir konuyu hatırlattı…
Bu yazıda Meslek Liselerinin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekmeye çalışmıştım. Ve gerek Türkiye’de gerekse Yozgat’ta Meslek Liselerinin önünün açılması gerektiğine dikkat çekmiştim…
Ayrıca mevcut imkânlar çerçevesinde meslek liselerinden mezun olan gençlere de istihdam alanları sağlanması gerektiğini belirterek, insanların doğduğu yerde yaşamalarını sürmesini vurgulamıştım…
Aradan yıllar geçti ancak bugün hala meslek liselerinin illerin gelişmesinde, kalkınmasında önemi yeteri kadar kavranmış değildir.
Elbette geçmiş yıllara oranla bir takım çalışmalar çerçevesinde gelişmeler yaşanmaktadır. Fakat özellikle Yozgat’ta kalifiye eleman niteliğinde yetişen insanlar için gerekli olan istihdam alanlarının sınırlı olması nedeniyle Yozgat en çok göç veren iller sıralamasında başı çekmektedir.
Yozgat’ta bir süre öncesine kadar Meslek Lisesi niteliğinde sadece bir okul bulunurken, bir süre öncesinde bu sayı sadece ikiye çıkmıştır.
Sanıyorum her ilçemizde de bir sayısını geçmemek üzere meslek liseleri eğitim vermektedir.
Bugün Yozgat’ta ekonominin tıkanmış olmasından en çok zarar gören kesim yine sanatlarını icra eden meslek mensuplarıdır.
Eskiden bu ve buna benzer sıkıntılar söz konusu olsa dahi, belli bir yaşta eğitimini devam ettiremeyen gençler aileleri tarafından bir ustaya emanet edilerek, meslek öğrenmesi sağlanırdı.
Şimdi ise, bir takım nedenlerden dolayı bu durumda sorunların adeta bir parçası haline dönüşmüştür.
Bugün sanayi sitelerinde çeşitli meslek mensupları yanlarında çırak çalıştıracak genç bulmakta zorlanır bir duruma gelmiştir.
Dolayısıyla dünkü toplantıda konuşmacılar Yozgat’ta özellikle tekstil alanında faaliyet gösteren bazı firmaların eleman sıkıntısı ile karşı karşıya olduğuna dikkat çektiler.
Bu konunun temelinde çalışacak insan olmasına rağmen geçmişte yaşanan bir takım nedenler sebebiyle insanlar bu tür işlere pek sıcak bakmamaktadırlar.
Yozgat’ta bir başka alışkanlık ise, geçmişte yaşanan sıkıntılar sebebiyle insanlar kendilerine bir devlet kapısında iş bulma çabası içine düşmüş olmalarıdır.
Sonuç olarak bu konuda Yozgat’ta istihdam alanları sayısı artırılmadığı sürece göç sorunu maalesef problem olmaya devam edecektir.
- AK Partinin birlik toplantısına katılan Bakanın yanında oturarak, samimiyetlerinin devam ettiğini göstermeye çalışan eski partili!
- Köy ziyaretleri yaparak vatandaşlarla sohbet edip, sorunları dinleyerek, çözüm yolları bulunacağını anlatan Bürokrat!
- Kurum içinde kutlanan Tıp Bayramı programında katılımcılarla yakından ilgilenmesi dikkat çeken İdareci!