""

Metin: Anız yakmak toprakta verimi düşürür « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 14:36

Metin: Anız yakmak toprakta verimi düşürür

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Cahit Metin, anız yakmanın torağın verimini düşürdüğünü belirterek, binlerce canlının yanması ve tabiatta doğal dengenin bozulmasına da sebep olduğunu söyledi.

Metin: Anız yakmak toprakta verimi düşürür
Son Güncelleme :

26 Temmuz 2021 - 18:27

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Cahit Metin, anız yakmanın torağın verimini düşürdüğünü belirterek, binlerce canlının yanması ve tabiatta doğal dengenin bozulmasına da sebep olduğunu söyledi.
Başkan Metin yaptığı açıklamada; hasat dönemiyle birlikte çiftçileri anız yakılmaması konusunda uyardı.
Anız yakmanın hem toprağa hem de doğaya büyük zararlar verdiğini söyleyen Başkan Metin, “Sap ve anızın yakılması neticesinde bitkilerin büyümesini teşvik eden karbon ve azotta kayıp meydana geliyor. Yakılan anızlardan çıkan dumanların çevreye verdiği zararda ciddi boyutlardadır. Anız yangınları; toprağın su tutma kapasitesinin azalmasına, su ve toprak erozyonunun artmasına, omurgalı ve omurgasız canlıların yok olmasına kısacası toprağın verimsizleşmesine ve doğanın ölümüne neden olmaktadır. Toprağın verimini topraktaki mineral, gübre ve biyolojik canlılar belirlemektedir. Anız yakmak, toprağın veriminin azalmasına neden olmaktadır. Anız yakan çiftçimiz, daha fazla gübre atmak zorunda kalmaktadır. Toprağa kazandırılmayan anız, daha fazla gübre kullanılmasına dolayısıyla maliyetin artmasına neden olmaktadır. Anız ateşinden uzak duran çiftçilerimiz, hem gübreden tasarruf etmekte hem de daha fazla verim almaktadır ” dedi.
Kuraklık sebebi ile anız saplarının da değerlendirildiğini söyleyen Metin, “Bu yıl kuraklık sebebi ile anızların sapları çoğunlukla değerlendirildi. Çünkü sap olmadığı için çiftçilerimiz biçerdöverleri özellikle saman yapan makineleri tercih etti. Hal böyle olunca anız sapları da değerlendirilmiş oldu. Çoğu çiftçimiz ise mayıs aylarında ekinlerin yanması ile yeşilken biçimini yaptı, yada yeşilken sürümünü yaptı. Sadece çiftçilerimizi değil; piknik için mesire alanlarına giden vatandaşlarımızı da uyarıyoruz. Söndürülmeyen bir piknik ateşi rüzgarında etkisi ile telafisi mümkün olmayan yangınlara sebebiyet verebilir bu bakımdan özellikle bu aylarda vatandaşlarımızın daha duyarlı olmalarını istiyoruz.” diye konuştu. (Ferhat Özer)

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.