Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mide asidi problemine neler sebep olur?

Diyetisyen Mert Necip Kuzucular, mide asidi ve buna bağlı sağlık problemleri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Sağlıklı bireylerde mide asidinin pH seviyesinin 2-3 arasında olması gerektiğini belirten Kuzucular, mide asidi dengesinin bozulmasının sindirim problemlerine yol açabileceğini vurguladı. Kuzucular, mide asidi sorunlarının tedavisinde beslenme düzenine dikkat edilmesi ve yaşam tarzı değişikliklerinin önemine dikkat çekti.

Diyetisyen Mert Necip Kuzucular,

Diyetisyen Mert Necip Kuzucular, Mide asidi hakkında bilgiler verdi, “Mide asidi, sindirime yardımcı olan önemli sıvılardan biridir. Mide asidi, yiyeceklerin parçalanmasına ve sindirime yardımcı enzimlerin aktivasyonuna katkıda bulunur. Sağlıklı bireylerde mide asidinin pH seviyesi 2 ile 3 arasındadır. Mide asidinin aşırı artışı, karın üst bölgesinde yanma, gastrit, reflü ve ülser gibi sağlık problemlerine yol açabilirken, asit oranının azalması hazımsızlık ve şişkinliğe neden olabilir.” dedi. Mide asidinin fazla salgılanması, mide yanması ve ağrıya sebep olduğunu söyleyen Diyetisyen Kuzucular, mide yanması, yemek veya mide asidinin ağıza kadar çıkması sonucu ortaya çıktığını dile getirdi.
Mide asidi problemine birden fazla faktörün sebep olabileceğini dile getiren Kuzucular, “Bunlar arasında dengesiz beslenme, yiyecekleri az çiğnemek, büyük porsiyonlarda yemek tüketimi, uzun süre aç kalmak, stres ve yorgunluk bulunmaktadır. Mide asidinin tedavi sürecinde öncelikle problemin kaynağının belirlenmesi gerekmektedir. Tedavi, sorunun türüne göre farklılık gösterir.” ifadelerinde bulundu.
Mide asidi problemine sahip kişilerin neler yapmasını gerektiğini açıklayan Kuzucular, “Mide asit seviyesinin yükselmesi ve buna bağlı yanma problemleri yaşanıyorsa, hastaların yaşam tarzlarında değişiklik yapmaları önemlidir. Beslenme düzeni sık ve az porsiyonlar şeklinde düzenlenmelidir. Öğün atlanmamalı ve günlük sıvı alımına özen gösterilmelidir. Akşamları sindirimi zor olan besinlerin tüketiminden kaçınılması gerekmektedir. Çay ve kafein tüketimi sınırlandırılmalı ve bu içeceklerin tüketildiği miktar kadar su içilmelidir. Mideyi yoran aşırı yağlı, salçalı, kızartılmış, acılı, bol baharatlı besinler ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Yemek yedikten hemen sonra yatılmamalı, uyku sırasında yüksek yastık kullanılmalıdır. Ayrıca alkol ve sigara tüketiminden kaçınılmalıdır.” dedi.
/ Haber Merkezi

Reklamı Geç