""

Milletvekili Şener: 81 ildeki yerel gazeteye tercümanı oldu « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 21:31

Milletvekili Şener: 81 ildeki yerel gazeteye tercümanı oldu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Abdullatif Şener, TBMM kürsünden yaptığı konuşmada  yerel basının sorunlarını gündeme getirerek  81 ilde faaliyetini sürdüren yerel gazetelerin sesine tercüman oldu.

Milletvekili Şener: 81 ildeki yerel gazeteye tercümanı oldu
Son Güncelleme :

13 Ekim 2021 - 18:52

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Abdullatif Şener, TBMM kürsünden yaptığı konuşmada  yerel basının sorunlarını gündeme getirerek  81 ilde faaliyetini sürdüren yerel gazetelerin sesine tercüman oldu.

AK Parti kurucuları arasında yer alan ve o dönemlerde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Abdullatif Şener, AK Parti’den ayrılarak,  2018 yılında CHP Konya Milletvekili seçilmişti. Milletvekili Şener, Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde CHP grubu adına Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada yerel gazetelerin sorunlarına da değindi.

YEREL GAZETELERİN GELİR KAYNAKLARI BİR DÜZENLEME İLE ELLERİNDEN ALINMAKTADIR

“15. madde önemlidir Yerel basının gelir kaynaklarından biri bu düzenleme ile ellerinden alınmaktadır.” diyen Şener, “Bu madde yerel basının Maliye’nin bazı ilanlarını veremeyeceğini göstermektedir. Halbuki ilanlar yerel basının en önemli gelir kaynaklarından biridir. İlan gelirleri ellerinden alınmaya başlanırsa yazılı yerel basının tamamıyla yok olacağını, ortadan kalabileceğini veya tek tük bazı illerde varlığını  sürdürebileceğini düşünmek lazım”dedi.

YEREL BASIN ZOR AYAKTA DURUYOR

Yerel basının büyük zorluklarla, büyük güçlüklerle ayakta durduğunu vurgulayan Şener, “2019 yılında 1084 adet yerel gazete varken 2021 Ocak tarihinde bu sayı 925’e düşmüştür. Yani şu anki koşullarda 159 yerel gazete kapanmıştır. Neden kapanmıştır gelir yetersliği nedeniyle kapanmıştır. 2018 yılında yerel ve yaygın  yazılı gazetelerdeki fikir işçileri 8683 kişiyken buda 2020’de 1479 kişi azalmıştır. Yani sürekli kan kaybeden kapanan ve çalıştırdığı personel sayısı sürekli azalan bir yerel basınımız var. Burada maliyenin verdiği reklam gelirlerinin bir kısmını da kaybediyor bu büyük bir tehlikedir. Etki, analizi vardır etki analizinde bu düzenleme yapılırsa devletimiz 10 Milyon lira tasarrufta bulunulacak deniliyor. 10 Milyon TL tasarrufta bulunmak aslında yerel basını kurtarmak açısından önemli kabul edilecek bir rakam değildir. Çünkü yerel basının varlığını devam ettirmesi bu 10 Milyonluk tasarruftan daha büyük bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Her şeyden önce almış oldukları reklamdan bile yüzde 18 KDV ödüyorlar, yüzde 15 basın ilan kurumuna komisyon ödüyorlar. Bunun ötesinde varlığını sürdüren yerel basın çalıştırdığı için stopaj ödüyor, kendi kazançları için vergi ödüyor, eğer kurumsa kurumlar vergisi ödüyor. Tüm bunları birlikte değerlendirdiğimizde devlete kazandıklarının bu 10 Milyon liradan çok çok fazla olduğunu düşünmemiz lazım. Bana göre bu maddenin teklif metninden çıkarılması yerel basınımızın varlığını devam ettirebilmesi açısından önemlidir.”şeklinde konuştu. Haber MERKEZİ

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.