""

Milyonluk proje hazırlayan danışmanlar Sektör Çalıştayında buluştu « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 01:18

Milyonluk proje hazırlayan danışmanlar Sektör Çalıştayında buluştu

Tarım Kırsal Destekleme Kurumu (TKDK) desteklerinden yatırımcılar ve üreticilerin faydalanmasını için proje hazırlayarak milyonlarca liralık yatırım yapılmasını sağlayan danışmanlara yönelik Sektör Çalıştayı düzenlendi.

Milyonluk proje hazırlayan danışmanlar  Sektör Çalıştayında buluştu
Son Güncelleme :

20 Ekim 2017 - 7:00

Tarım Kırsal Destekleri (TKDK) başta olmak üzere diğer bazı kurumların ve Avrupa destekli projelerin hazırlayıcısı olan danışmanlarına yönelik Türkiye’de ilk Danışmanlık Sektör Çalıştayı Ankara Uluslar arası Tarımsal Eğitim Merkezi (UTEM)’de gerçekleştirildi.
YOZGAT TKDK DESTEKLERİ İLE 300 MİLYON LİRALIK YATIRIMA KAVUŞTU
2011 yılından itibaren Yozgat’ta faaliyete başlayan TKDK destekleri ile il genelinde yaklaşık 300 Milyon liralık yatırım yapıldı. Türkiye’nin pek çok bölgesinde olduğu gibi Yozgat’ta da kırsal kalkınma destekleri ile üreticiler modern işletmelere kavuşarak faaliyetlerini sürdürüyor. Özellikle son yıllarda yüzde 75’lere varan destek oranları ile yatırımcılar yeni işletmeler kuruyor ve bu imkanlardan faydalanıyor. Bu işletmeleri gerçekleştirmek için de en önemli görev ise proje hazırlayacak danışmanlara düşüyor. Danışmanlar tarafından hazırlanan bir projenin eksik ya da yanlış olması yatırımcıyı maddi ve manevi büyük kayıplar yaşatabiliyor.
Türkiye’de ilk kez TKDK tarafından danışmanlara yönelik IPARD II-3. Çağrı öncesi Danışmanlık Sektör Çalıştayı düzenlendi.
Çalıştay’a Tarım Kırsal Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı, TKDK Proje Hizmetleri Genel Koordinatörü Şerife Kontoğlu ve TKDK Proje Yönetimi Koordinatörü Türker Tunga Çağıcı ve diğer merkez koordinatörleri ve uzmanların yanı sıra PROJEDER (Proje Danışmanları Derneği) Başkanı Rıza Coşkun, Yönetim Kurulu üyeleri Osman Demirkol, Muhsin Çınar, Önder Çelik, Mustafa Hasgül ve Esra Özkan, Denetleme Kurulu Başkanı Avni Yağcı ve Disiplin Kurulu Başkanı Sadettin Akpınar ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen çok sayıda danışman katıldı. TKDK Başkanı Dr. Ahmet Antalyalı çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, geçen yıl TKDK hibeleri ile ülke genelinde 2 Milyar TL’nin üzerinde bir yatırımın yapıldığını söyledi.
Antalyalı, ”Bütün arkadaşlarım sahadaydı, defalarca yatırımcılarımızın ayağına gittik. Kaynaklarımızın yüzde 99,4’ünü kullandık elhamdülillah. Avrupa Birliği ülkemize daha fazla kaynak aktarma ihtiyacı hissediyor, inşallah önümüzdeki dönemde bunu da başaracağız. 2016 yılında 2 milyar liranın üstünde bir yatırım gerçekleşti, bu çok önemli bir şey. Biz bu yatırımlarla ülkemizin büyümesine ve kalkınmasına gayret ediyoruz. Türkiye’de en yüksek hibe TKDK tarafından verildi.”dedi.
TÜRKİYE KIRSAL KALKINMA İLE DAHA ÇABUK
GELİŞECEKTİR
Türkiye’nin geleceğinin kırsal kalkınma olduğunu söyleyen Antalyalı, ülkenin kırsal kalkınma ile daha çabuk gelişeceğini ifade etti.
Antalyalı, ”Nüfus çok hızlı artıyor. Almanya’nın belki 4 nesilde gerçekleştirdiği şehirciliği biz bir nesilde gerçekleştirdik. Bu, pek çok sosyolojik probleme sebebiyet veriyor. İstanbul örneğini düşünün, dev şehirlerde dev çözümler üretmek zorunda kalıyorsunuz. İnsanları doğdukları yerde doyar hale getirmeliyiz. Biz de Kurum olarak bunun için özen ve gayret gösteriyoruz.” diye konuştu.
PROJEDER Başkanı Rıza Coşkun’da Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde uygulanan hibe mekanizmasının 4 ayağı bulunduğunu dile getirdi.
DANIŞMANLAR
EĞİTİMLİ VE
KENDİSİNİ İYİ
YETİŞTİRMİŞ OLMALI
Bunların hibe makamı, yatırımcı, tedarikçi ve danışman olduğuna dikkat çeken Coşkun, ”Danışmanlar, eğitimli, bilgili ve kendisini iyi yetiştirmiş olması gerekir. Ülkemizde danışmanlık sektörü maalesef tam anlamıyla örgütlenememiş. Sektör ya bilinmiyor ya da bilinse bile olumsuz olarak tanınmaktadır. Bunun da en büyük etkisi ‘Ben danışmanım’ diyerek piyasayı dolandıran kötü niyetli kişiler ile içimizden çıktığı halde kendisini yetiştirememiş, yeteneksiz, eğitimsiz ve beceriksiz danışmanlardan kaynaklanmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.
PROJEDER’in TKDK olan tüm illerde en az bir danışmanın temsil ettiği bir sivil toplum kuruluşu olduğunu kaydetti.
TÜRKİYE’DE EN YÜKSEK HİBEYİ
TKDK VERDİ
TKDK’ya yönelik hazırladığı projelerle Yozgat’a en fazla hibe destekli yatırımın gelmesini sağlayan Mali Müşavir ve Danışman Harun Evcimen’de yaptığı konuşmada ülkede en fazla hibeyi TKDK’nın verdiğini vurguladı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.